5 september 2016

Alla andra får varann / Sverige 1960

Å ena sidan hade vinnaren av den första tv-sända uttagningen till Eurovisionens sångtävling gjort dundersuccé och blivit ett älskat örhänge och en stor hit. Å andra sidan hade den inte fungerat alls i Cannes, där den slutat näst sist med den av tv utvalda artisten Brita Borg som inte sjungit den i den svenska finalen.

Vad skulle man kunna dra för slutsatser av detta? Säkert hur många som helst, men Sveriges Radio Television behöll samma system ändå. I den svenska finalen fick en artist sjunga låten till stor orkester, en till liten orkester och en tredje fick åka iväg till europafinalen.

Ingen av de fyra låtarna i 1960 års final var någon ny "Augustin" i vardande, den saken var klar. De var alla ganska käcka och i de flesta fall försedda med rätt fåniga texter. Östen Warnerbring och Inger Berggren hade sjungit vinnarlåten och de flesta tidningar verkade tycka att Östen borde få åka till finalen i London.

SRT gick på en annan linje och bestämde sig för att skicka fjolårsvinnaren Siw Malmkvist istället. Hon var omåttligt populär på hemmaplan men hon och låten klickade aldrig riktigt helt. Utstyrd i Dior gav Siw järnet - kanske lite onödigt mycket i ett försök att ge låten något som egentligen inte fanns där.

Trots att Siw var en mycket produktiv skivartist under 1960 spelade hon aldrig in "Alla andra får varann". 1994 släpptes liveversionen från London på skiva på samlingen "Rätt låt vann" som för första gången erbjöd samtliga svenska ESC-bidrag i originalversioner på skiva.Siw Malmkvist / Alla andra får varann (Sverige 1960)
Delad 10:e plats av 13 bidrag i London

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar