7 september 2016

Vertigo / Malta 2007

Det är inte helt ovanligt att samma artister ställer upp flera gånger i ett lands nationella final. I en del länder får man känslan att en del artister nästan bara finns i den nationella finalen. De ligger lågt resten av året men när det blir festivaldags blommar de upp som snödroppar ur drivan.

Olivia Lewis var en typisk sådan artist. Hon hade debuterat tio år tidigare i duett med sin syster Marvic och hade inte missat en enda maltesisk uttagning sedan dess. Efter att ha kommit tvåa tre år i rad fick hon äntligen till det på elfte försöket. Kanske tog hon juryn på ren utmattning. Kanske tyckte de att hennes story var så bra att hon förtjänat att vinna.

Det gjorde hon måhända, men framför allt skulle hon ha förtjänat en bättre låt. Ibland är det bättre att inte vinna för lång och trogen tjänst, särskilt när låten inte håller. Låtskrivarna hade varit med förut och nästan skrivit Malta till seger med Ira Losco 2002, men "Vertigo" var ett kitschigt mischmasch av alla möjliga lösa delar som knappt hängde ihop.

För att göra illa värre verkade det som om Olivia Lewis samlade erfarenhet blåst bort med vindmaskinen och i semifinalen sjöng hon skakigt värre, som om hon varit en spänd debutant. Allt samlat kunnande till trots vinglade det maltesiska ekipaget av vägen och landade i diket.

Olivia Lewis sjunger av allt att döma fortfarande men har inte satt sin fot i den nationella finalen efter debaclet i Helsingfors.Olivia Lewis / Vertigo (Malta 2007)
25:e av 28 bidrag (semifinal) i Helsingfors

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar