10 september 2016

L'amour de ma vie / Luxemburg 1986

När Baccara härjade på världens hitlistor i slutet av 1970-talet var det den tyske låtskrivaren och producenten Rolf Soja som var hjärnan bakom framgången. Han hade tänkt ut spanjorskornas image och andfådda sångstil och skrev alla de stora hitsen tillsammans med sin parhäst Frank Dostal. Enbart intäkterna för "Yes Sir, I Can Boogie" borde ha säkrat ålderdomen för dem båda.

1986 frågade Luxemburg än en gång om Rolf Soja skulle kunna tänka sig att skriva en eurovisionslåt för deras räkning, precis som han gjort för Baccara 1978. Soja - som flyttat till Kanada sedan det begav sig i Paris - kunde visst tänka sig att ställa upp, bara han fick anlita en ung kanadensisk sångerska han fått ögonen på.

Sherisse Laurence - som ibland skrev sitt namn Sherisse Lawrence - hade redan som väldigt ung fungerat som programledare i tv och vunnit pris i American Song Festival. Att sjunga på franska var något av en utmaning för henne, men i sanningens namn hade andra sjungit för Luxemburg med grövre accent tidigare.

Låten var i sin skivversion en skimrande och drömsk liten poppärla insvept i 80-talistiskt förföriska synthmattor, driven framåt av en loj synthtrumma som nästan verkar spela i slow motion. När den norska orkestern fick sätta tänderna i låten blev det ingenting kvar av den tidstypiska inramningen och Luxemburgs bidrag blev istället en väldigt klassisk schlagerballad.

Juryn gillade låten i alla fall och tillsammans med Belgien och Schweiz utgjorde den en helt franskspråkig medaljtrio.

Trots bifallet verkar inte samarbetet mellan Sherisse Laurence och Rolf Soja ha fortsatt efter Bergen, vilket är synd. Jag som älskar singelversionen av "L'amour de ma vie" skulle ha önskat mig ett helt album av samma kaliber. Sångerskan åkte istället hem till Kanada och ägnade sig åt country istället.

Än idag ägnar hon sig åt att uppträda, numer under namnet Sherisse Stevens, även om hon enligt den här artikeln från 2012 alltmer lämnat sången till förmån för skådespeleri på lokal nivå.Sherisse Laurence / L'amour de ma vie (Luxemburg 1986)
3:e plats av 20 bidrag i Bergen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar