19 september 2016

Autostop / Grekland 1980

Jick Nacassian var en ung musiker med armeniskt ursprung, i full färd med att göra sig ett namn i den grekiska musikbranschen. Han blev kontaktad av en textförfattare som ville ställa upp i ESC med en sång om att lifta sig igenom Europa och undrade om han kunde tänka sig att komponera musiken. 

Jick tyckte att texten var svag men att idén var intressant och mot löfte att han fick stryka och ändra en del så tackade han ja. Enligt den utmärkta sidan And The Conductor Is bestämde sig textförfattaren i slutändan - efter att en hel del skrivits om - för att ange sin fru som textförfattare istället. 

Jick Nacassian tyckte att låten i sin färdiga form kanske inte var något mästerverk men helt okej och den skickades in till den grekiska finalen.

Den unga cypriotiska sångerskan Anna Vissi valdes ut som artist. Hon skulle egentligen ha representerat Grekland redan 1978, men hennes låt diskvalificerades efter att låtskrivarna hamnat i en juridisk tvist. Nu fick hon sin chans, tillsammans med gruppen Epikouri som egentligen kommit tvåa i uttagningen men som plockades in för att sätta lite fart på framträdandet.

Anna Vissi var inte direkt extatisk över chansen. I flera intervjuer svarade hon helt kort att skivbolaget bestämt att hon skulle sjunga "Autostop", inte hon själv. Jick Nacassian upplevde henne som svår att jobba med och blev sårad av att hon vägrade säga något positivt om låten. De båda skulle aldrig jobba med varandra igen efteråt.

En del källor hävdar att grekerna hade problem med ljudet på den repetition juryn fick följa och att Annas mikrofon inte var påslagen. Det skulle till viss del kunna förklara det blygsamma resultatet. Annars bjöd Grekland på tre underhållande minuter och det är intressant att konstatera hur strålande Anna Vissi levererar även i en låt hon av allt att döma inte har särskilt höga tankar om.

Jick Nacassian fick erfara att man inte misslyckades i ESC ostraffat och hade svårt att få jobb efter finalen i Haag. Han flyttade till USA under några år för att ge alla tid att glömma. Anna Vissi skulle snart få en ny chans i ESC med en låt hon själv gillade betydligt mer än "Autostop".



Anna Vissi & Epikouri / Autostop (Grekland 1980)
13:e plats av 19 bidrag i Haag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar