6 september 2016

The Image Of You / Albanien 2004

Man kan väl säga att det var ett tecken på en värld i förändring. Först debuterade Ryssland i eurovisionsschlagerfestivalen och tio år senare följde Europas eget Nordkorea efter och gjorde detsamma. Att se Albanien som ett land som alla andra var smått omtumlande, för som alla andra hade de faktiskt aldrig varit. Inte på väldigt länge, åtminstone.

Albanien hade varit ett hermetiskt tillslutet land, styrt med hård hand av envåldshärskaren Enver Hoxha som ofta och med ojämna mellanrum rensade ut folk på alla nivåer av samhället. Allt för att ingen skulle känna sig trygg eller börja konspirera mot honom. Inte ens den nationella schlagerfestivalen Festivali i Këngës gick säker för diktatorns nycker.

Festivalen hade skapats för att erbjuda ett alternativ till den italienska Sanremofestivalen som man inte ville att albanerna skulle följa. Efter 1972 års tävling arresterades stora delar av festivalledningen som anklagades för att korrumpera landets ungdom. Ett par av organisatörerna dömdes och avrättades. Döden i schlager-SM, fast på albanska. Och på riktigt.

Innan Hoxha regerat klart hade han brutit med såväl Sovjet som Kina eftersom de inte var tillräckligt kommunistiska. Efter hans död gled makten relativt snabbt de nya makthavarna ur händerna och i början på 1990-talet bytte Albanien statsskick och blev en demokrati.

Festivali i Këngës överlevde omvälvningen och när Albanien kastade sig in i ESC beslöt man att använda den klassiska gamla sångtävlingen som uttagning. Vinnaren av FiK 2003 - tävlingen hålls traditionellt i december - skulle få äran att representera landet i Istanbul.

Det blev den 16-åriga debutanten Anjeza Shahini som tog hem bucklan med den poppiga "Imazhi yt", över fyra minuter lång och med all tydlighet inte skriven med ESC-reglerna i åtanke. Låten kortades och fixades till och fick en engelsk text.

Den förhandsvideo som kablades ut och visades i flera länders tv-rutor uppfyllde dessvärre de flestas fördomar gällande Albanien. Anjeza och fyra dansare utförde en illa repeterad dans på en brottarmatta i en illa upplyst lokal och ESC-fansen skrattade käkarna ur led.

Rykten sa att filmen i fråga aldrig skulle visats offentligt och skickats ut av misstag men skadan var redan skedd. Idag verkar albanerna ganska framgångsrikt ha plockat bort videon från nätet.

Skrattar bäst som skrattar sist. På plats i Istanbul hade albanerna skärpt till sig och ersatt dansen med ett rent och snyggt nummer där Anjeza - som fyllt sjutton bara någon vecka tidigare - fick stråla som en stjärna. Albanien kvalificerade sig lätt till final och fick en strålande sjundeplats där.

Anjeza har etablerat sig som ett stort namn inom albansk underhållning och har ställt upp tre gånger till i den nationella finalen, där hon snubblat på målsnöret varje gång. Sedan 2015 är hon bosatt i London.Anjeza Shahini / The Image Of You (Albanien 2004)
7:e plats av 24 bidrag (final) i Istanbul

1 kommentar:

  1. Så intressant att höra vad som har hänt bakom kulisserna för den här låten (och alla andra låtar du har skrivit om). Tack för det. Jag väntar redan nu för att öppna imorgons julkalenderslucka.

    SvaraRadera