16 oktober 2016

Hold Me Now / Irland 1987

Kanske är det hela tävlingens bästa askungesaga - historien om hur vinnaren Johnny Logan stod på näsan i karriären och sedan återkom med dunder och brak och visade hela världen att han var kapabel till mer än en hit.

En hel del tidigare vinnare hade kommit tillbaka för ett eller fler försök - Lys Assia, Corry Brokken, Jean-Claude Pascal, Isabelle Aubret, Gigliola Cinquetti, Anne-Marie David och Izhar Cohen - men ingen hade lyckats ta en andra seger. Det fanns andra starka vinnarkandidater i startfältet i Bryssel, men Johnny Logan pulvriserade motståndet. Nog för att han hade en riktigt övertygande låt som lät som en vinnare, men man undrar hur mycket draghjälp han fick av det lockande i situationen.

Trots att "Hold Me Now" inte blev riktigt lika framgångsrik som "What's Another Year" blev den den sista stora internationella hiten Eurovision Song Contest skulle producera på ganska många år. Det skulle ta ändå till Gina G:s hetsiga technopop i Oslo 1996 innan någon annan slog sig in på topplistorna på ett lika övertygande sätt.

Än en gång låg världen öppen för Johnny Logan och än en gång skulle den stora karriären glida honom ur händerna. Hans LP blev bara en moderat framgång och uppföljarsingeln - en cover på 10CC:s "I'm Not In Love" - floppade. Redan här skapades hans roll som Mister Eurovision - någon som känns oslagbar när det ska tävlas i musik men som kanske inte är speciellt intressant utanför sammanhanget.

Än idag dyker Johnny Logan upp i eurovisionstider - inte sällan full av kritiska och nedlåtande omdömen om hur tävlingen utvecklats - och låter sig hyllas och intervjuas likt en kunglighet, för att resten av året ägna sig åt en mindre spektakulär karriär.Johnny Logan / Hold Me Now (Irland 1987)
1:a plats av 22 bidrag i Bryssel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar