29 oktober 2016

Ik hou van jou / Nederländerna 1984

I flera år hade Nederländerna satsat på en nationell final där fem olika artister fick tävla med två låtar var. På så sätt fick artisterna mer utrymme och fick visa en större bredd samtidigt som det paradoxalt nog satte större fokus på själva låtarna: juryn kunde rösta på de låtar de gillade bäst istället för att bländas av artisten.

Det negativa var ett en artist kunde ställa upp med två starka låtar som stal poäng av varann. Det hade Maribelle gjort 1981, då hon kommit tvåa med "Marionette" och trea med "Fantasie". En och annan var efter finalen ganska säker på att hon skulle ha lyckats bättre i Dublin med vilkendera av sina låtar än vad Linda Williams gjorde.

Egentligen hette hon Marie Kwakman och hade gett ut sin första skiva redan som 12-åring och hade i flera år varit solist i bandet Spryng. Nu stod hon åter redo på startfältet i den nationella finalen och nu gick det bättre. När de tolv jurygrupperna röstat klart hade Maribelle inte bara vunnit med "Ik hou van jou", men också kommit tvåa med "Vanavond".

Experterna trodde på en framskjuten placering för Nederländernas svulstiga ballad, men i Luxemburg  visade det sig att den klänning Maribelle valt ut för finalen inte fungerade i tv. Den vita kreationen blev helt enkelt för vit och fick sångerskan att se ut som ett spöke. I sista sekund bytte man istället till en inte särskilt smickrande klänning med en stor, rosa rosett på magen. När den tänkta topplaceringen byttes mot en blek trettondeplats spekulerade pressen i om det var klädbytet som förstört chanserna.

Troligen hade juryn bara hittat andra ballader i startfältet som de gillade bättre. Här fanns en och annan att välja på och måhända nådde inte Maribelles tolkning ända fram. Jag hör till dem som aldrig blivit berörd av den här låten på det sätt jag inser att jag borde bli.

Maribelles karriär blev aldrig riktigt så stor som det var tänkt men hon spelar fortfarande in låtar och hade så sent som 1999 en hit med "Ik geef me over". Även "Ik hou van jou" har fått ett långt liv och har spelats in av bland andra Engelbert Humperdinck ("In Love With You") och andra nederländska artister som Gordon och Dana Winner.Maribelle / Ik hou van jou (Nederländerna 1984)
Delad 13:e plats av 19 bidrag i Luxemburg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar