7 oktober 2016

Monika / Cypern 1981

Cypern hade blivit självständigt från Storbritannien redan 1960, men krig och politisk instabilitet hade präglat landets första tjugo år. Sedan 1974 stod den norra delen av landet under turkisk ockupation medan den södra delen gjorde sitt bästa för att etablera sig som ett internationellt turistmål.

Ett steg i rätt riktning var helt klart att börja delta under egen flagg i Eurovision Song Contest och påminna hela Europa att man fanns. Dessutom missade man sällan ett tillfälle att späcka sina förhandsvideor med attraktiva bilder av soliga stränder och allehanda andra platser som kunde tänkas locka turister.

Nog för att Cypern funnits med i sammanhanget tidigare på sätt och vis. 1976 hade Grekland sjungit om invasionen av Cypern och fyra år senare hade Grekland representerats av cypriotiska Anna Vissi.

Det cypriotiska tv-bolaget hade inte börjat med färgsändningar än, så man sände finalen från Dublin i svartvitt. Dit skickades en grupp särskilt hopplockad för tillfället och som fått det passande namnet Island. Tävlingslåten hade faktiskt skickats in till den grekiska finalen året innan, med en annan artist, men ratats där.

Island bestod av rutinerade musiker och låtskrivare som Aristos Moschovakis och Doros Georgiadis, såväl som sångerskorna Areti Kassapi och Alexia Vassiliou. Alexia var bara sjutton år gammal och gick fortfarande i skolan men skulle med tiden komma att bli en av den grekiska musikvärldens största popstjärnor. 1987 representerade hon Cypern som soloartist.

I Dublin talades det varmt om debutanten och dess chanser men i början av röstningen såg det mörkt ut och det tog en lång stund innan man ens spräckte nollan. Efter hand rullade poängen ändå in - inte minst i form av den nu så förväntade fullpoängaren från Grekland - och till slut blev det en klart godkänd sjätteplats i protokollet. En bravad Cypern med tiden skulle visa sig ha svårt att leva upp till.Island / Monika (Cypern 1981)
6:e plats av 20 bidrag i Dublin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar