27 oktober 2016

My Little World / Österrike 1976

Österrikisk tv hade redan tidigt ett komplicerat förhållande till Eurovision Song Contest. Två år efter att man själva stått värdar för den internationella finalen hoppade man av och höll sig borta i två år. Man kom tillbaka men drog sig ur igen efter bara två försök. Det är svårt att vara helt säker på vad som låg bakom avhoppen. Det hade ju inte gått direkt dåligt: man vann 1966 och året innan det sista avhoppet hade The Milestones kommit femma i Edinburgh.

Kanske kände man sig bara obekväma med formen, att det här med anspråkslös underhållning baserad på kommersiell popmusik inte var något man gillade. I så fall var man inte det enda tv-bolaget i Europa som funderade i de banorna.

Efter tre års frånvaro återkom man med ny kraft och skickade en popduo som slagit an mycket väl på hemmaplan. Hans Kreuzmayr och Josef Krassnitzer hade spelat i olika band men rört sig i samma kretsar och lärt känna varandra i slutet av 1960-talet, och bestämde sig för att göra musik tillsammans under pseudonymerna Waterloo & Robinson.

Det hade gått över förväntan och deras två största hits - "Baby Blue" och "Hollywood" - letade sig upp på hitlistorna också utanför Österrikes gränser. På den nationella radiotopplistan blev båda låtarna så populära att man fick skriva om reglerna för att bli av med dem. Det måste ha varit ganska självklart för ORF att nominera dem som representanter vid comebacken.

"My Little World" var en enkel liten trall men gick igenom en hel del större förändringar på sin väg till Haag. Inte minst skrevs texten om nästan fullständigt jämfört med den version som använts i förhandsvideon. Duons självsäkra och lättsamma framtoning gick hem och gav Österrike en ny femteplats i resultatet. Dessutom blev singeln en stor hit i den tyskspråkiga världen och spelades även in i en tysk version.

Waterloo & Robinson fortsatte som duo till 1981 då man gick skilda vägar och satsade på solokarriärer istället. Waterloo skulle dyka upp på egen hand i olika österrikiska uttagningar innan duon återförenades med viss framgång. 2004 kom de tvåa i den nationella finalen inför Istanbul.Waterloo & Robinson / My Little World (Österrike 1976)
5:e plats av 18 bidrag i Haag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar