10 oktober 2016

Dime / Spanien 2003

Det är inte lätt att följa upp en succé. Det skulle visa sig tydligt efter att den första omgången av Operación Triunfo blivit den största succén sedan det spanska tv-monopolet bröts. Serien hade fött flera stora stjärnor som skulle bli långlivade i rampljuset och - inte minst - så väcktes ett intresse för ESC som inte setts i Spanien på mången god dag.

Nog för att tittarna var entusiastiska också inför den andra omgången och nog skulle de även ta ett par av de nya talangerna till sina hjärtan, men genomslaget blev inte riktigt detsamma som första gången.

En betydande regeländring kan också ha hjälpt till att förvirra publiken en aning. Från och med den andra säsongen fick inte vinnaren av serien automatiskt representera Spanien i ESC. Först hade man en final för själva serien, sedan fick topptrion tävla om eurovisionsbiljetten i en specialfinal en vecka senare.

Där kastades vinnaren Ainhoa ur tronen och istället vann Beth från Barcelona - som bara kommit trea i OT - biljetten till Riga. Beth hade en mycket bättre låt men frågan kvarstod: vem var vinnaren, egentligen?

"Dime" var den vassaste poplåt Spanien skickat på flera år och den räknades till en av storfavoriterna inför finalen. Den enda som verkade ha invändningar var Beth själv, som inte alls tyckte att låten passade hennes stil, medan de flesta andra verkade tro på spansk pallplacering.

Tyvärr slog nerverna till under repetitionerna och i direktsändningen lät Beth onödigt nervös och vass i rösten. Hon fick två tolvor men det visade sig snabbt att Spanien inte alls gått hem hos tittarna på det sätt många hade väntat sig.

Beth blev aldrig någon lika stor stjärna som Rosa året innan men spelar fortfarande in skivor på såväl spanska som katalanska, och som mellan varven spelar talroller på teaterscenen. "Dime" - som hon från början kände sig högst obekväm med - är fortfarande karriärens största hit och tio år efter finalen i Riga erkände Beth att hon försonats med låten och var tacksam för den och allt den gett henne.Beth / Dime (Spanien 2003)
8:e plats av 26 bidrag i Riga

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar