3 oktober 2016

Stad i ljus / Sverige 1988

I princip kunde man ha ställt in den svenska melodifestivalen 1988. I samma sekund som Tommy Körberg tackade ja till att framföra "Stad i ljus" var saken klar. Tommy hade tillbringat de senaste åren i London, där han sjungit rollen som Ryssen i Björn och Bennys schackmusikal Chess.

Internationell ryktbarhet smällde högt i det än så länge ganska provinsiella Sverige och det faktum att det mest var skandinaviska turister som strömmat till för att se Chess och att få utanför Sverige egentligen visste vem Tommy Körberg var var inget någon låtsades om i sammanhanget.

Låtskrivaren gömde sig till en början bakom pseudonymen Laykaf Ap och det spekulerades friskt vem som egentligen skrivit låten - Ted Gärdestad var ett namn många tippade på - tills det tillkännagavs att Py Bäckman skrivit både text och musik.

Mycket riktigt sopade Tommy Körberg banan med konkurrensen i Malmö och fick 84 poäng av 88 möjliga. Många trodde att Stad i ljus skulle åstadkomma något liknande i Dublin och att den stora svenska rösten skulle hänföra hela Europa, men väl på plats i den irländska huvudstaden fick Tommy problem med halsen och tappade rösten helt.

Elaka rykten menade att det inte varit skulle varit någon förkylning utan att herr Körberg - känd för sitt glada leverne - helt enkelt skulle ha rumlat runt i Dublin tills rösten gått i spillror. I sina frispråkiga memoarer "Sjung tills du stupar" hävdar Körberg att det verkligen var en sjukdom och med tanke på allt han medger på andra ställen i boken finns ingen anledning att tvivla på uppgiften.

På fredagskvällens genrep var den körbergska rösten beordrad vila och Py Bäckman fick själv sjunga sin låt, något hon gjorde med bravur med tanke på att tonarten knappast var anpassad för henne. På lördagens repetition - som jurygrupperna fick lyssna på - var Tommy tvungen att sjunga själv och enligt SVT:s kommentator Bengt Grafström hade rösten spruckit rejält flera gånger.

Där försvann rimligen en mängd poäng. En powerballad kräver en rejäl och stabil röst och det svenskarna trodde var en sannolik vinnare blev en blek delad tolfteplats. Inte för att svenskarna brydde sig så värst - "Stad i ljus" hade letat sig in i mångas hjärtan och är fortfarande en älskad sång.

Tommy Körberg själv är måttligt förtjust. Han kallar den ett kvasireligiöst plagiat på "Anthem" - hans stora bravurnummer från Chess - och menar att man idag inte kan sjunga båda låtarna på samma konsert eftersom folk då genomskådar hur lika de är.Tommy Körberg / Stad i ljus (Sverige 1988)
Delad 12:e plats av 21 bidrag i Dublin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar