25 oktober 2016

Tipi-tii / Finland 1962

När det finländska rundradiobolaget Yle för andra gången ordnade inhemsk uttagning till Eurovision Song Contest slog en relativt okänd 16-åring till och vann över flera betydligt mer etablerade namn. Den unga Marion Rung hade startat sin karriär året innan men fick nu sitt magnifika publika genombrott.

Den unga finlandssvenska sångerskan hade ett smittande humör och ett vinnande sätt, och den enkla men glada sången om hur fåglarna glatt förkunnar vårens ankomst - och alla saker som följer i dess spår i form av kärlek och bobyggande - blev snabbt en populär schlager.

I Luxemburg sjöng sig Marion till en fin sjundeplats - delad med Sveriges Inger Berggren. Den finska publiken hade kanske förväntat sig lite mer, men Marions karriär tog fart och hon blev snart en av landets mest älskade artister. Med åren skulle hon komma att tröttna på sin egen image som ung och stjärnögd, och försökte styra in sin karriär på ett mer anspråksfulla spår.

1972 släppte hon "Shalom" - ett mycket uppmärksammat och kritikerrosat album där hon satte strålkastaren på sin egen judiska bakgrund och tolkade klassiska judiska sånger på jiddisch och hebreiska. Året efter skulle hon också komma att göra ett mycket lyckat nytt försök att tävla i Eurovision Song Contest.

Även om "Tipi-tii" är en ganska enkel trall i grunden har även den blivit en evergreen med ett till synes evigt liv och i en av de finska semifinalerna 2016 gjorde stjärnan Chisu en explosiv Lady Gaga-inspirerad version av den glada fågelsången.Marion Rung / Tipi-tii (Finland 1962)
Delad 7:e plats av 16 bidrag i Luxemburg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar