1 oktober 2016

Nek' ti bude ljubav sva / Kroatien 1994

Kroatien hade alltid varit hela Jugoslaviens popfabrik, där de stora popstjärnorna tändes och där de största pophitsen skapades. Nu när man blivit ett självständigt land ville man manifestera sitt kunnande i en stor nationell final. 1994 valde man ut inte färre än 21 bidrag som jurygrupper utlokaliserade över landet fick bedöma.

Om man ville bevisa sin ställning som popnation lyckades man dessvärre inget vidare. Den genomgående standarden var medioker och låten som vann kändes kanske inte ens helt färdig. Dessutom viskades det om att den vinnande artistens far hade goda kontakter och att den ena låtskrivaren hade släktband som sträckte sig in i tv-bolagets korridorer.

Tony Cetinski hade ställt upp två gånger tidigare i de nationella finalerna (en gång i Jugoslavien, en gång i Kroatien) och var en prydlig ung man med en fin om än något begränsad röst. För att skapa mer dynamik i framförandet hade han fått sällskap av fyra dramatiska körsångerskor som året innan tävlat i den kroatiska finalen under namnet K2 (och fått noll poäng).

Tony fick spela in en snygg förhandsvideo men låten lät fortfarande som en demo och till finalen i Dublin skrev man ett helt nytt arrangemang som i och för sig var elegant men som också tog bort i princip all den kraft som ändå funnit i låten från början.

Under röstningen fick Kroatien bara poäng från två länder som tydligt ägnat sig åt att byta poäng med varandra samt från ett tredje som tydligt ägnar sig åt taktikröstning. Det finns all anledning att tro att Tony Cetinski skulle gått poänglös ur tävlingen om allt hade gått rätt till.

Tony Cetinski skulle utvecklas i sitt artisteri och med tiden bli en av sitt lands största stjärnor. Idag har han vunnit alla stora priser man kan i Kroatien och har dessutom spelat in ett album med kända operaarior.

Hans bakgrundskör uppfann sig själva på nytt och blev populära under namnet Divas. 1996 ställde de upp i den nationella finalen med "Sexy cool" som senare blev en stor hit.Tony Cetinski / Nek' ti bude ljubav sva (Kroatien 1994)
16:e plats av 25 bidrag i Dublin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar