26 oktober 2016

Das alte Karussell / Schweiz 1956

Den allra första upplagan av EBU:s sångtävling för de egna medlemsorganisationerna hölls den 24 maj 1956 i Lugano, som ännu på den tiden var en högst blygsam stad även med schweiziska mått mätt. Att den första finalen skiljer sig ganska mycket från mer moderna upplagor av samma tävling är inte alls lika underligt som hur snabbt programmet senare skulle finna den form vi känner idag. Redan året efter i Frankfurt am Main introducerades två av de viktigaste komponenterna: en tydlig röstningssekvens som redovisas på en lika tydlig resultattavla.

1956 var man inte riktigt där än. Eftersom sju länder anmält sig i tid - det påstås att Danmark, Storbritannien och Österrike samtliga missat deadlinen och därför fick vänta till året därpå - sa reglerna att varje land fick tävla med maximalt två bidrag, något samtliga deltagarländer gjorde.

Värdlandet Schweiz hade anordnat en nationell final - det rekommenderade reglerna att alla länder skulle - där de två bäst placerade låtarna båda sjöngs av Lys Assia. Den ena låten sjöngs på tyska och den andra på franska, så med programledaren Lohengrin Filipello som talade italienska visade man upp nästan hela Schweiz språkliga mångfald.

Schweiz första bidrag framfört på eurovisionsscenen var en lättfotad liten valsmelodi med en rätt fånig text om en gammal karusell på dekis som måste smörjas för att alls fungera längre. Halvvägs genom låten kom dessutom ett tidstypiskt tempobyte innan Lys faller tillbaka i det ursprungliga melodin igen.

En låt som visserligen var trevlig men som knappast någon kan ha känt någon större entusiasm över. Det låter sannerligen inte som om Lys Assia vid mikrofonen skulle ha gjort det heller, men hennes andra bidrag var ju till all lycka bättre.

Eftersom Schweiz vann med sitt andra bidrag till tävlingen skulle det ta ända fram till finalen i Helsingfors 2007 innan något land vann på första försöket.Lys Assia / Das alte Karussell (Schweiz 1956)
Oplacerad av 14 bidrag i Lugano

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar