5 oktober 2016

Feuer / Västtyskland 1978

Vartefter 1970-talet fortskred skulle västtysk tv slarva bort den egna nationella finalen på ett rent häpnadsväckande sätt. För varje år kändes sändningen lite mindre övertygande, lite mindre spännande, lite mindre engagerande. 1977 hade man valt internt och inför Paris skulle man prova ett helt nytt sätt att välja bidrag.

Ett riktigt misslyckat sätt, ska kanske tilläggas. Man plockade helt bort tävlingen ur tv-rutan och spelade enbart upp låtarna i radio. Vinnaren skulle väljas ut av ett statistiskt urval av radiolyssnare (en tredjedel av makten) samt en åttahövdad panel av experter som skulle stå för resten av resultatet.

Det bar sig inte bättre än att experterna vägrade göra sitt jobb. De hävdade att alla låtarna var för dåliga och att Västtyskland skulle göra bort sig i Paris. Att det vore mycket bättre att ARD drog sig ur tävlingen om det här var det bästa man kunde åstadkomma.

Arrangerande Südwestfunk (med säte i Baden-Baden) ville inte alls höra på det örat utan lät helt enkelt lyssnarna bestämma i ensamt majestät. De var inte heller direkt begeistrade men man fick åtminstone fram en vinnarlåt.

Bland de ratade bidragen hittar man andra artister med koppling till ESC. Cindy & Bert hade tävlat för Västtyskland 1974 och hade två låtar med i finalen. Peter, Sue & Marc hade tävlat för Schweiz två gånger redan och ställde upp med "Charlie Chaplin".

Även vinnaren Ireen Sheer hade varit tävlat tidigare och representerade Luxemburg 1974. Hennes karriär hade kanske inte varit full av hits sedan dess men hon var en uppskattad schlagerartist som ofta syntes på tv. I Paris bestämde hon sig för att synas lite extra och genomförde tävlingens första betydande klädbyte, då hon kastade av sig en del av sin klänning före första refrängen.

Experterna visade sig ha fel. Trots att den franska orkestern visade sig rent bedrövlig på att spela disco - här fanns inte ett spår av skivversionens snits och elegans - levererade Ireen och hennes inhyrda franska körsångare intensitet och en viss hetta som få andra kandidater samma år mäktade med och resultatet blev gott.

Den västtyska uttagningen utdömdes däremot med all rätt till ett fiasko och skrotades. Året efter skulle ARD:s avdelning i Bayern lyckas betydligt bättre med att få snurr på tillställningen.Ireen Sheer / Feuer (Västtyskland 1978)
6:e plats av 20 bidrag i Paris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar