28 oktober 2016

Ka' du se, hva' jeg sa'? / Danmark 1988

Efter den ganska modesta elfteplatsen i Göteborg 1985 är det som om danskarna skulle ha tappat tron på Kirsten & Søren och deras förmåga att ta Europa med storm. Trots starka bidrag i de danska finalerna såväl 1986 som 1987 så blev det tummen ner från de rödvita jurygrupperna.

Det hade gått bra för Danmark ändå och man hade etablerat en tydlig stil som kändes väldigt typiskt dansk. I Dansk Melodi Grand Prix 1988 hade denna glada och klatschiga stil i det närmaste muterat och förvandlats till ett monster. Startfältet var fullt av livliga pastischer på det glada 1960-talet, förpackat i ett skimrande åttiotalistiskt schlagerpaket. Här fanns sånger om rock'n'roll och Johnny B Goode så det räckte och blev över.

Kirsten & Søren fiskade förvisso delvis i samma musikaliska vatten men levererade sitt bidrag med gott humör och en stor del humor och kanske tyckte juryn ändå att gammal var äldst. Det blev ändå strid på kniven in i det sista med Snapshot, en annan populär duo med tidigare MGP-erfarenhet.

Gimmicken med den kastade gitarren fick följa med till Dublin, där det istället blev dirigenten Henrik Krogsgaard som fick den i huvudet (även om de med falkblick ser studiomannen som räckt över gitarren). Gitarren, det glada humöret och det faktum att Kirsten var i det närmaste supergravid var helt klart tillräckligt för att överskugga den dåliga ljudmixen där det närmast känns som om sångrösterna och orkesterljudet tävlar mot varandra istället för att bli en enhet.

Till de flesta bedömares oförställda förvåning ramlade poängen in i strid ström och Hot Eyes landade på en tredjeplats - återigen Danmarks bästa placering sedan segern i London 1963. Sin vana trogen spelade dansbandet Wizex även in en svensk version av låten.

Succén till trots kände kanske båda att det var dags att gå vidare och göra något annat. Man spelade in ett gemensamt album till, medan Kirsten började förbereda en lite vuxnare soloskiva där hon bland annat sjöng duetten "Endnu engang" med Tommy Körberg som hon tävlat mot i Dublin.

Duon upplöstes rent officiellt i stillhet 1990, då Kirsten försökte sig på ett solouppträdande i den danska finalen. Efter det har hon gått vidare och etablerat sig som en av landets bästa och mest uppskattade sångerskor med stora musikalroller i bagaget. Inte minst gjorde hon stor succé i rollen som Edith Piaf 1991.Hot Eyes / Ka' du se, hva' jeg sa'? (Danmark 1988)
3:e plats av 21 bidrag i Dublin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar