13 februari 2016

Avrei voluto / Italien 1989

Den årliga schlagerfestivalen i Sanremo har varit den italienska underhållningens största happening ända sedan starten 1950. Eurovision Song Contest är i själva verket modellerad efter det italienska originalet, som fick stå som förebild då EBU började fundera på program som kunde ena Europa via televisionen.

I Italien bryr man sig väldigt lite om den europeiska kopian och lägger all uppmärksamhet på den inhemska tävlingen, där många karriärer startat och minst lika många tagit slut.

Sanremo 1989 blev en stor triumf för två artister som deltagit på egen hand flera gånger tidigare men som nu sjöng tillsammans.

Fausto Leali hade slagit igenom som rocksångare redan i mitten av 1960-talet medan Anna Oxa gjorde en uppmärksammad och utmanande debut drygt tio år senare. Båda var kända och populära men deras duett tog fram det bästa hos båda och "Ti lascerò" vann Sanremo och blev en stor hit.

Det speciella med vinnarlåten var att den nästan mer kändes som två solonummer som växte ihop på slutet än som en renodlad duett. Bådas röster och personligheter ges mycket plats och de båda stjärnorna slapp tävla om utrymmet.

Italienska RAI frågade duon om de inte kunde tänka sig att representera Italien också vid ESC. Det kunde de tänka sig, men då Sanremovinnaren var en minut för lång för ESC - där inga bidrag får vara längre än tre minuter - skrev man samma låt en gång till, bara lite kortare.

Precis som ESC blev ett ännu bättre program än Sanremo blev "Avrei voluto" möjligen ännu bättre än sitt hyllade original. Samma upplägg, samma tydliga uppdelning av sången, samma intensitet. Bara ännu starkare.

I Lausanne hörde duon till storfavoriterna men juryn visade sig inte alls vara på humör för rockballader och facit blev en blygsam niondeplats. Inte för att någon hemma i Italien noterade saken.

Anna och Fausto tackade varandra för den respektive draghjälpen och gick sedan vidare i sina karriärer utan varandra. Precis som de sjungit att de skulle i sina två låtar.Anna Oxa & Fausto Leali / Avrei voluto (Italien 1989)
Delad 9:e plats av 22 bidrag i Lausanne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar