22 februari 2016

Pozdrav svijetu / Jugoslavien 1969

På den gamla goda tiden då alla länder var tvungna att sjunga på sina egna språk var ett kärt gammalt trick att väva in internationellt gångbara ord och fraser i texten. På så sätt skulle den stora juryn höra något bekant i ordsoppan och kanske känna sig frestad att kasta lite poäng i ens riktning.

I stort sett alla länder med ovanliga sångspråk har testat knepet och det har sålunda sjungits mer eller mindre tillkämpade texter om telefoner, Halleys komet, spionen Mata Hari och till och med slaget vid Waterloo.

Det socialistiska Jugoslavien hade inga språkliga kompisar i tävlingen och tyckte kanske att de haft lite svårt att nå ut med sina budskap ordentligt. 1969 bestämde man sig därför för att säga tjingeling till hela världen och sjunga "god dag" på ett antal europeiska språk.

4M var en uppskattad vokalgrupp som bildats redan 1957 runt sångaren och låtskrivaren Ivica Krajač. Eftersom grupper inte var tillåtna i Eurovision Song Contest - och inte skulle bli det förrän 1971 - fick Ivica kliva fram som soloartist medan de övriga herrarna agerade kör.

Jag vet efter alla dessa år inte om den här låten är allvarligt menad eller gjord med ett leende i mungipan, men när de kroatiska karlarna sjunger "hyvää päivää" i kör fnissar jag alltid till en smula.

Ivica Krajač utvecklades till en riktig hörnsten i den kroatiska musikbranschen och har skrivit massor av låtar för andra artister. De flesta av dem är bättre än den här.Ivan & 3M / Pozdrav svijetu (Jugoslavien 1969)
Delad 13:e plats av 16 bidrag i Madrid

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar