7 juni 2016

Clown / Grekland 1988

En urban legend som följt de grekiska uttagningarna genom åren är att låtarna skulle varit så dåliga att juryn vägrat rösta fram en vinnare och att man slutligen dragit lott bland kandidaterna om vilken låt som skulle skickas iväg. Riktigt så har det aldrig gått till, men 1988 var inte långt ifrån.

Efter att de tävlande låtarna spelats upp bad juryn att få läsa upp ett uttalande att de ansåg samtliga låtar vara alltför svaga och ovärdiga att tävla i den internationella finalen. Det lottades hur som helst inte fram någon vinnare, utan juryn gjorde det jobb de fått betalt för och betygsatte låtarna ändå.

Afroditi Fryda kände sig knappast som en segrare efter den nationella finalen där publiken ganska tydligt markerat missnöje med vinnaren. Hon funderade på att hoppa av men bestämde sig ganska snart för att göra sitt bästa med sin tävlingslåt. Det skulle visa sig allt annat än lätt. Ingen verkade tro på "Clown": förhandsvideon klipptes till stor del ihop av gamla reklamfilmer och inget skivbolag ville ge ut låten på skiva.

I Dublin blev det kalla handen - tio poäng är fortfarande (2016) den lägsta poängsumma Grekland någonsin noterat i tävlingen. Kanske lindrades känslan av fiasko något av att den gamla arvsfienden Turkiet för första gången gav poäng till det grekiska bidraget?

Själv försvarar jag "Clown" med näbbar och klor. En gång definierade en skribent i brittiska homotidningen Attitude "camp" på följande sätt: att se det löjliga i något som är avsett att vara seriöst, och därigenom finna en djupare mening än den som från början fanns där. Precis det är vad som händer med mig och "Clown".

Afroditi, kören och clowndansaren sliter och kämpar med sin låt men får refrängens glada "ha ha ha" att liksom fastna i halsen och mana fram en sorgsen underton. Jag har alltid upplevt den här låten som framför allt djupt melankolisk. Tråkigt nog finns inget av detta i texten, som bara är ett enda blaha.

Afroditi sjunger än i denna dag och har ett par album bakom sig. Uppgifter på Wikipedia gör gällande att hon skulle ha ställt upp med låten "Donald Duck" i 1984 års grekiska final, men det året var inte Grekland med i tävlingen. Kanske var den inskickad till 1985 års interna uttagning - om någon vet får man gärna lämna en kommentar.Afroditi Fryda / Clown (Grekland 1988)
17:e plats av 21 bidrag i Dublin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar