12 mars 2016

Satellit / Sverige 1979

För att hålla hjulen snurrande i Abba-maskineriet hade Polar under 1978 skickat över inte bara Björn och Benny utan även ett antal av deras fasta bas av musiker till USA för att hitta inspiration och nya idéer. I en studio hade Janne Schaffer mött ett band som nog aldrig skulle bli någonting men som hade haft en del fräscha idéer.

När man skulle sätta lite extra fart på Ted Gärdestads bidrag till följande års melodifestival kom man ihåg vad man hört och bestämde sig helt fräckt för att låna ett par saker ganska rakt av.

Problemet var bara att det där bandet som nog aldrig skulle bli något hade släppt låten man lånat ifrån som sin första singel som snabbt slog igenom och blev den globala hit vi idag känner som "Hold The Line" med Toto.

De slående likheterna verkar svenska tidningar inte ha uppmärksammat desto mer. Man oroade sig mer över förflackningen av det svenska språket då låten helt klart var skriven för att sjungas på engelska och titelordet betonades fel i den svenska versionen.

Många hävdar att "Satellit" är en av de svagaste låtarna i Ted Gärdestads katalog. Själv tycker jag att studioversionen står ut som ett av Sveriges bästa bidrag genom tiderna. Här finns en tyngd och ett driv och en nerv som få andra kommer i närheten av.

I Jerusalem fungerade dessvärre ingenting. Orkestern lyckas inte alls piska upp det driv som behövs men framför allt ger den svenska truppen ett bortkommet intryck. De scenkläder som sytts upp speciellt för tillfället lämnades kvar i Stockholm och hela framträdandet saknar ett eget visuellt uttryck. Ted sitter i sin fina gå-bort-tröja bakom elpianot och hela finalklippet känns mer som att beskåda en repetition än som ett se en artist som ger järnet. Allt detta till trots känns åtta poäng som ett onödigt snålt slutresultat.

Skivbolaget Polar gav upp planerna på att göra en internationell stjärna av Ted och bara några år senare saktade även den nationella karriären in. Ted Gärdestad avled 1997, endast 41 år gammal.Ted Gärdestad / Satellit (Sverige 1979)
17:e plats av 19 bidrag i Jerusalem

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar