10 mars 2016

Forogj, világ! / Ungern 2005

Ungern hade debuterat med en sensationell fjärdeplats i Dublin 1994, men i likhet med flera av de andra nya länderna hade man svårt att hitta en linje och en kontinuitet i sitt tävlande. Efter bara några år drog man sig tillbaka och höll sig borta i många år.

Först 2005 tyckte det nationella tv-bolaget att det var läge att dyka upp på nytt. Kanske för att man med den nya semifinalen inte riskerade lika svidande nederlag som tidigare, kanske för att EBU hade frågat dem riktigt snällt om de inte ville prova på nytt.

Nox var ett musikaliskt kollektiv skapat runt sångerskan Szilvia Péter Szabó och dansaren Tamás Nagy. Deras specialitet var att smälta samman de olika sorters folkmusik som finns i Ungern med modernare toner och bjuda på spektakulära scenframträdanden tillsammans med åtskilliga dansare och gästmusiker. Hemma i Ungern var Nox en riktigt kioskvältare och efter att deras tre första album sålt minst platina skickades de till Kiev-finalen med en låt från sin nya skiva.

"Snurra, jord!" var en skenbart glad sång med en ovanligt mörk text om att ta sig rätten att försvinna - upp i himlen eller ner i marken - när man inte kan se något ljus och inte längre orkar längta efter det.

Personligen blir jag djupt berörd av såväl musiken som texten, men i Kiev hade gruppens rutinerade sångerska svårt att få tonerna att landa riktigt rätt. Att inleda hela finalen hjälpte kanske inte heller och i röstningen landade Nox helt i mitten av resultatlistan.

Ungersk tv tog ännu ett års paus och funderade över vad man ville med sitt tävlande medan Nox fortsatte sin framgångsrika bana i ännu ett par år innan Szilvia drog vidare och satsade på en solokarriär istället.Nox / Forogj, világ (Ungern 2005)
12:e plats av 24 bidrag (final) i Kiev

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar