4 mars 2016

J'ai volé la vie / Frankrike 1989

Gissningsvis fruktade en och annan att Sandra Kims seger i Bergen skulle spränga alla fördämningar och att alla nu skulle försöka vinna ESC med hjälp av gulliga, sjungande barn, men till en början var det ganska lugnt. Bortsett från en tysk 13-åring som sjöng duett med sin mamma i Dublin 1988 höll sig de flesta länderna i skinnet och föredrog att skicka talanger som hunnit bli torra bakom öronen.

Året efter var det däremot kört då Israel och Frankrike skickade varsin 12-åring som representant till Lausanne. I Frankrikes fall verkar det ha varit en uttänkt strategi då man i slutändan hade valt mellan två olika skönsjungande flickebarn av belgisk nationalitet. Melody, som de valde bort, fick samma år en megahit i Frankrike med "Y'a pas que les grands qui rêvent".

Nathalie Pâque, född i Sandra Kims hemstad Liège, hade redan släppt ett par singlar och gått i teaterskola och var van att stå på scenen. När finalen avgjordes hade hon faktiskt inte ens fyllt 12 än och texten hon utrustats med kunde nästan ses som ett försvar inför eventuell kritik: "jag kan sjunga vad jag vill (...) jag flyr iväg och gör grimaser åt allt och alla".

Kritiken som kom - och den kom i mängd och massor - riktade sig mest mot alla vuxna runt omkring Nathalie. Var det verkligen försvarbart att sätta så här mycket ansvar på ett barn?

Framförandet gick bra men röstningen blev tung. Efter finalen visade svenska tidningar upp bilder på en storgråtande och djupt besviken Nathalie Pâque och några biffiga säkerhetsvakters tafatta försök att trösta henne.

Nu satte EBU ner foten och skrev för första gången in en åldersregel i tävlingens stadgar. Den skulle justeras senare men från och med 1990 måste alla artister fylla minst 16 det år de deltar. Numer är de sångglada barnen hänvisade till Junior Eurovision Song Contest där de får tävla mot varandra istället för mot vuxna.

Nathalie verkar inte ha tagit någon större skada av sitt deltagande. Hon fortsatte att sjunga och har även som vuxen satsat på nöjesbranschen. Under många år har hon spelat med i många musikaler hemma i Belgien och blev senare producent och regissör för scenunderhållningen i Parc Asterix, en av Europas mest populära nöjesparker.Nathalie Pâque / J'ai volé la vie (Frankrike 1989)
8:e plats av 22 bidrag i Lausanne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar