14 mars 2016

Oui, oui, oui, oui / Frankrike 1959

Frankrike bjöd in till stor och elegant schlagerfinal i Cannes efter att ha knipit sin första seger året innan. Finalen hölls i det imponerande festivalpalatset vars främsta funktion var att härbärgera den årliga filmfestivalen. De tidigare ESC-sändningarna hade hållits i betydligt mindre lokaler men nu kändes tävlingen stor på riktigt för första gången.

Värdlandet hade lottats att inleda tävlingen så först ut på scenen var den charmige och gladlynte 28-åringen Jean Philippe. Han var ett nytt ansikte för de flesta i publiken: han hade haft sina första framgångar inom musikbranschen som 20-åring men hade snart hamnat i skuggan och försörjde sig i flera år som försäljare.

Nu sjöng han avslappnat och övertygande om sin vackra båt som skulle vilja segla jorden runt (men som tyvärr bara är en miniatyr i en flaska och därför får nöja sig med att drömma om de sju haven).

Charmknutten gick hem bland jurygrupperna och värdlandet hamnade på medaljplats. För första och enda gången fick dessutom alla tre låtarna i toppen sjunga vinnarrepris.

"Oui, oui, oui, oui" blev en populär slagdänga över hela sommaren hemma i Frankrike men spelades in av ett antal artister. Den riktigt stora hiten fick den mer etablerade Sacha Distel och Jean Philippe fick se sig själv blåst på konfekten.

Hans sångkarriär tog aldrig fart på riktigt men tre år senare skulle han åtminstone dyka upp på nytt i ESC, då som representant för Schweiz.Jean Philippe / Oui, oui, oui, oui (Frankrike 1959)
3:e plats av 11 bidrag i Cannes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar