27 mars 2016

Vetjnyj strannik / Ryssland 1994

De politiska förändringarna i Europa hade gått i rekordfart efter socialismens fall så man tycker ju att de flesta borde vant sig vid att nya händelser stod som spön i backen. Ändå kändes det oväntat speciellt när Ryssland äntrade ESC som vilket land som helst. Det skulle ingen trott bara fem år tidigare.

Kanske borde man ha trott det ändå. Det visade sig att den sovjetiska utbildningsministern 1987 föreslagit att Sovjetunionen borde skicka ett bidrag till ESC som ett led i perestrojkan och ambitionen att förbättra relationerna till det kapitalistiska väst. Slutligen lär Michail Gorbatjov själv - eller någon i hans närmsta krets - tyckt att det var ett alltför radikalt steg att ta. Bara sju år senare debuterade ändå valda delar av Sovjetunionen, nu som självständiga länder och i egen regi.

Det ryska bidraget togs ut i en nationell final där den musikaliska bredden både var imponerande och skvallrade om att deltagarna knappast studerat ESC för att se vilken typ av bidrag som brukade fungera där.

Vinnare blev 21-åriga Maria Katz från Moskva som uppträdde under artistnamnet Youddiph och som själv skrivit texten till sitt bidrag under pseudonymen Piligrim. Bidraget var en stilig och melodiös rockballad som i original var över fem minuter lång.

I Dublin hade man kortat ner låten med mer än två minuter och lagt stor vikt vid det visuella i denna tävling där de allra flesta fortfarande koncentrerade sig på sång och ett och annat danssteg. Youddiph framträdde i en magnifik röd klänning som hon med enkla medel väckte till liv på scenen. "Ett bra tips för den som vill variera sin klädsel utan att byta om", som SVT:s kommentator Pekka Heino sa.

Placeringen bland de tio bästa var mer än de flesta verkar ha förväntat sig på förhand och det skulle ta ett par år innan Ryssland fick en lika hög placering på nytt. Maria Katz fortsatte sångkarriären på egen hand och i olika grupper men har framför allt etablerat sig som en av Moskvas främsta sångcoacher. 2015 dök hon upp som en av de tävlande i Golos - den ryska versionen av The Voice.Youddiph / Vetjnyj strannik (Ryssland 1994)
9:e plats av 25 bidrag i Dublin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar