6 mars 2016

Let' tmou / Slovakien 2009

Slovakien ställde upp ett par gånger under 1990-talet men lyckades aldrig något vidare och höll sig borta från ESC i elva år. När det var dags för comeback satsade man stort och anordnade för första gången en nationell final.

Vinnare blev den blott 19-åriga Nela Pocisková i duett med den tretton år äldre sjungande skådespelaren Kamil Mikulčík. Det slovakiska bidraget visade sig vara rena julafton för alla som gillar dramatiska ballader där det varken sparas på känslor eller röstresurser. Både Nela och Kamil tar i så det fladdrar i gomseglen och sista refrängen närmar sig ren stormstyrka.

Frågan var om det bombastiska vokala anslaget skulle tilltala de återinsatta jurygrupperna, som från och med 2009 hade halva makten i såväl semifinal som final. Svaret blev nej - poängskörden blev skral från såväl jury som tittare och Slovakien missade finalen.

Möjligen inspirerad av sin duettpartner satsade Nela Pocisková också på en karriär som skådis och har synts såväl i tv-serier som på musikalscenen. 2012 låg hon etta på de nationella topplistorna med sin låt "So In Love".Kamil Mikulčík & Nela Pocisková / Let' tmou (Slovakien 2009)
18:e plats av 19 bidrag (semifinal) i Moskva

2 kommentarer:

 1. Det stämmer inte att Jurygrupperna hade 50 % av makten i semifinalerna 2009. Tittarnas topp 9 gick vidare från semifinalerna och juryn fick välja en "wildcard" från varje semifinal (precis som 2008). I Finalen, dock, hade juryn 50% av makten.
  Det var året efter, 2010, som juryn fick 50 % av makten i både semifinalerna och finalen.

  // Ecir

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du helt rätt i. Jag hade helt glömt bort att det var ett sådant mellanår, tack för påminnelsen. Det var dessutom en herrans tur för Finland som skulle missat finalen annars... Det borde jag ha kommit ihåg.

   Radera