23 mars 2016

Le retour / Schweiz 1962

Den stora och produktiva franska musikindustrin klev ofta in och hjälpte andra länder under tävlingens första år. Luxemburg och Monaco skulle fortsätta hyra in fransk kompetens de flesta år man deltog men 1962 tog även Schweiz hjälp av storebror.

Jean Philippe hade representerat sitt hemland Frankrike på hemmaplan i Cannes 1959 men trots att hans bidrag kom på tredje plats och blev en stor hit blev det aldrig mycket av hans karriär. Han hade bara spelat in två skivor sedan Cannesfinalen och var förmodligen inte särskilt svårövertalad att ställa upp på nytt.

"Le retour" var skriven av två av Schweiz mest meriterade låtskrivare - Géo Voumard och Émile Gardaz - som hade skrivit den allra första vinnaren 1956. Nu hade de skrivit en lite svårare och mer melankolisk sång med pseudo-filosofisk text om att gå tillbaka till det enkla i livet och försonas med sig själv.

Möjligen hade låtskrivarna låtit sig inspireras av Gene Pitneys "Town Without Pity" som kommit året innan och som varit ledmotivet till en film med samma namn. De båda låtarna påminner en hel del om varandra i uppbyggnad och stil och har även en rätt snarlika slutfraser. Popmusik färdades långsammare på den här tiden men den tyska marknaden var mottaglig för allt amerikanskt och Gene Pitney hade själv spelat in en tysk version, "Bleibe bei mir".

Jean Philippe gjorde sitt absolut bästa och lyckades få låten att kännas ett par snäpp starkare än den egentligen är, men det måste ha stått ganska klart för de flesta att det här inte var rätt material för att få fart på en avstannad karriär. Synd att det aldrig blev mer av en så förtjusande artist.

Enligt skivdatabasen Discogs är "Le retour" den sista skivan Jean Philippe gav ut, åtminstone i Europa. Fyra år senare flyttade han till Kanada där han åtminstone till en början fortsatte att sjunga. 1966 gav han ut en version av "Merci, chérie" på skiva i Québec. 

En tidigare uppgift gav vid handen att Jean Philippe skulle återvänt till Frankrike efter femton år i Kanada men det verkar inte stämma. Istället rotade han sig, skaffade familj och drev i många år ett café i Montebello. Han avled i januari 2022 i en aktningsvärd ålder av 91 år.

Även om den stora framgången uteblev för Jean Philippe står han ändå i historieböckerna som den första artist som representerat olika länder i ESC.

Uppdaterad 5 juni 2023Jean Philippe / Le retour (Schweiz 1962)
Delad 10:e plats av 16 bidrag i Luxemburg

2 kommentarer:

  1. Vad tyker du överhuvudtaget om året 1962? I min åsikt detta år var, med undantag av vinnaren och två eller tre andra bidrag, en av de svagaste i 1960-talet. I denna samling Le retour var en uppriskande annorlunda låt med en förhäxande dramatisk arrangemang. Frankrike var i särklass (en av de bästa vinnare någonsin för mig), men i fältet av franska ballader den schweiziska bidragen toppar de ingetsägande låter från Belgien, Monaco och Luxemburg. Och enligt min åsikt nästan alla andra bidragen i 1962.

    SvaraRadera
    Svar
    1. 1962 är ett år som alltid glider mig ur minnet, men det gäller de flesta år före 1966. Här finns låtar jag gillar hemskt mycket: Sverige, Västtyskland, Finland, Frankrike. Jugoslavien är fin. Men väldigt många låtar är rätt obetydliga.

      Radera