19 mars 2016

Loca / Moldavien 2006

Moldavien är ett oroligt hörn av Europa. Fattigt, genomkorrupt och till bredden fullt av politiska motsättningar har de de flesta förutsättningar emot sig.

Men i Eurovision Song Contest har moldaverna för det mesta lyckats riktigt bra med starka låtar och fyndiga iscensättningar. Man har ofta haft näsa för det påhittiga och det visuella som får låtarna att gå genom rutan och stanna i tittarnas minne när det är dags att börja rösta.

Ingen är ju perfekt, dock. Även solen har sina fläckar. Och den fulaste fläcken i Moldaviens protokoll måste ju vara denna klämmiga men rätt så ihåliga reggae-flirt.

Arsenium var en av medlemmarna i gruppen O-Zone som fått en rungande världshit med "Dragostea din tei" som hela världen dansat till (och irriterat sig på, i ärlighetens namn). En moldavisk ketchupsång, om man så vill. Nu ville han göra karriär på egen hand och lansera sig via ESC.

Han tog hjälp av rapparen Connect-R - vars främsta bidrag förutom lite loj rap var att åka sparkcykel hit och dit över scenen - och Natalia Gordienko som med liv och lust kastar av sig allt fler plagg av sin från början rätt sparsmakade utstyrsel.

Vid debuten i Kiev året innan hade Moldavien placerat sig på en sjätteplats och var färdigt kvalificerade för final i Aten. Det hade det här gänget all anledning att vara tacksamma för.

Hela framträdandet känns som ett smärtsamt tråkigt studentspex där alla inblandade improviserar vilt men utan talang och utan att förstå när publiken lider och det är dags att sluta. Sällan har tre minuter känts lika långa.

Som genom ett under (bland annat en högst oförtjänt tolva från grannen Rumänien) undgick detta praktfiasko den nolla man så väl skulle förtjänat, men åtminstone har inget moldaviskt bidrag sedan dess varit lika hopplöst.Arsenium feat Natalia Gordienko & Connect-R / Loca (Moldavien 2006)
20:e plats av 24 bidrag (final) i Aten

1 kommentar: