13 mars 2016

Love Injected / Lettland 2015

Raset hade kommit snabbt och oväntat för Lettland. Från början hade de varit oförutsägbara och ojämna men ofta placerat sig högt - av de första sex bidragen hamnade tre bland de fem bästa. Nu hade man tappat formen helt och missat finalen sex år i rad.

Lettisk tv tog det drastiska beslutet att skrota sin nationella final och göra en total reboot av formatet på samma sätt som Estland tidigare gjort. I första hand ville man nu fokusera på lokala talanger och starka låtar. Att vinnaren fick åka till ESC var mer en bonus än ett mål i sig - ett sätt att låta de lovande talangerna utvecklas och inspireras i den internationella hetluften.

Ingen kunde ha varit mer lämpad att visa vägen i det nya formatet än Aminata Savadogo, en ung mångsysslare med rötter i såväl Ryssland som Burkina Faso. Hon studerade ekonomi, jobbade som modell och skrev låtar och producerade musik för sig själv och andra.

Hennes låt var verkligen hennes egen och långt ifrån ett typiskt eurovisionsbidrag. Den föll verkligen inte alla i smaken och den brittiske tv-kommentatorn Graham Norton kallade hennes låt "vidrig".

Skrattar bäst som skrattar sist. Aminatas minimalistiska elektropop tog sig inte bara till final - hon fick Lettlands bästa placering på tio år. Hade juryn ensam fått bestämma hade hon kommit på andra plats efter Måns Zelmerlöw.

Personligen kan jag inte få nog av den. Introvert och explosiv på samma gång balanserar den på gränsen till att vara olidligt pretentiös utan att för en sekund vara något annat än en riktigt spännande popkaramell.

Aminata fick helt tydligt mersmak av sitt äventyr i Wien och kom tillbaka tillbaka med ny kraft och vann även 2016 års lettiska final som låtskrivare.Aminata / Love Injected (Lettland 2015)
6:e plats av 27 bidrag (final) i Wien

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar