25 mars 2016

Mrs Thompson / Norge 1991

Istället för att offentliggöra titlarna på de tävlande låtarna meddelade NRK att man beslutat sig för att ställa in sin nationella final. Urvalsjuryn hade konstaterat att de 140 insända bidragen var alltför dåliga och chanslösa och hela Melodi Grand Prix förpassades till papperskorgen.

Raskt valdes istället ett norskt bidrag ut internt. Man bad Just 4 Fun - en grupp bestående av Marianne Antonsen, Jan Groth, Eiríkur Hauksson och den tidigare vinnaren Hanne Krogh - att åka till Rom för Norges räkning och av tre låtar föreslagna av gruppen valdes "Mrs Thompson" ut.

Just 4 Fun hade bildats för en serie konserter året innan och var ett rutinerat gäng. Hanne Krogh hade sjungit för Norge i Dublin 1971 och tagit Norges dittills enda seger som ena halvan av Bobbysocks 1985. Eiríkur Hauksson hade representerat Island vid debuten 1986.

Kanske gick det hela lite misstänkt raskt. Det visade sig nämligen att de insända och ratade bidragen inte alls var så dåliga. Flera av dem dök upp på nytt i senare norska finaler - ett av dem skulle komma tvåa i ESC 1996 - och ett par av dem blev relativt framgångsrika utanför tävlingen. Hade NRK redan på förhand bestämt sig för att skrota sin final, oavsett vad låtarna höll för kvalitet?

TV3 - som ännu var en skandinavisk kanal - trummade med kort varsel ihop åtta av de ratade låtarna och organiserade en egen norsk final. Trots att de flesta bidragen framfördes som riktigt enkla demoversioner var standarden helt okej. Vinnare hos TV3 blev Heidi Halvorsens "Ett liv".

I Rom hade Just 4 Fun rejäl otur: under det genrep som jurygrupperna fick se för att bättre kunna bedöma bidragen slutade bildproducenten av någon anledning att göra sitt jobb och Norge filmades med en enda orörlig kamera hela låten igenom. Det kan knappast ha förbättrat gruppens chanser.

I slutändan spelade det nog mindre roll. Låten var trevlig men helt enkelt inte tillräckligt stark för att ha någon riktig chans och fick nöja sig med fjorton poäng i protokollet. Att välja internt hade inte visat sig vara någon succé och året efter var Melodi Grand Prix tillbaka i de norska tv-apparaterna igen.Just 4 Fun / Mrs Thompson (Norge 1991)
17:e plats av 22 i Rom

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar