10 oktober 2017

Hi / Israel 1983

Genom hela sin karriär verkade Ofra Haza alltid vara på väg någon annanstans, som att det hon redan gjort och erövrat inte var nog. Som att det alltid fanns nya horisonter att sträva mot. En del av längtan att gå vidare kunde säkert förklaras med sångerskans egna bakgrund.

Hon växte upp som den yngsta av nio syskon i det fattiga området Hatikva i Tel Aviv. Redan som barn upptäcktes hennes talang och hon sjöng och uppträdde med en lokal teatergrupp vars syfte var att ge människorna i den närmast slumliknande omgivningen något meningsfullt att göra.

Som 22-åring fick hon sitt stora genombrott med "Shir hafrecha" från filmen "Schlager". Nu började det verkligen röra på sig - alltfler namnkunniga låtskrivare ville jobba med henne och hon valdes till årets sångerska fyra år i rad. När hon vann den israeliska finalen 1983 - rakt framför näsan på Yardena Arazi (Israel 1976 och 1988 - nådde hennes popularitet ytterligare en ny nivå.

Att transkribera hebreiska är inte det lättaste. På alla skivutgåvor och i allt pressmaterial skrevs titeln som "Hi", men väldigt ofta ser man det också skrivet som "Chai". Bakom låten stod Avi Toledano som sjungit själv för Israel i Harrogate ett år tidigare.

Texten var ovanligt patriotisk även med israeliska mått mätt och förkunnar att "Staten Israel ännu är vid liv", något vissa bedömare tolkade som en hälsning till värdlandet Tyskland. Detta trots att Tyska förbundsrepubliken alltid vinnlagt sig om att ha ett gott förhållande till Israel.

Omröstningen i München var mestadels en duell mellan Luxemburg och Sverige, men i sista sekund klättrade Ofra förbi och knep silverplatsen. Israel kom tvåa för andra året i rad - något som bara Storbritannien och Västtyskland lyckats med tidigare.

Parallellt med popkarriären började Ofra Haza spela in skivor med judisk folkmusik, där särskilt en samling av traditionella jemenitiska sånger i modern ljudskrud väckte stor uppmärksamhet.

Singeln "Im nin'alu" - baserad på en dikt från 1600-talet av Rabbi Shalom Shabazi - öppnade slutligen alla dörrar. Den remixades och släpptes på singel internationellt och blev en stor hit både i Europa och i USA. Nu blev Ofra Haza främst en internationell artist som samarbetade med storheter som Iggy Pop och Sisters of Mercy, och som bjöds in att sjunga vid utdelningen av Nobels fredspris.

Till publikens stora bestörtning avled Ofra Haza i februari 2000, endast 42 år gammal. Chocken blev inte mindre då det visade sig att hon avlidit till följd av en aids-relaterad lunginflammation.

Hur sångerskan smittats av viruset har aldrig klarlagts, men åtskilliga av Ofra Hazas fans ansåg att den israeliska pressen gjorde intrång i hennes privatliv då de avslöjades dödsorsaken. Hennes död ledde till en hetsig debatt som ändå i slutändan ledde till en mer nyanserad syn på HIV och aids i Israel.Ofra Haza / Hi (Israel 1983)
2:a plats av 20 bidrag i München

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar