30 oktober 2017

I Wanna / Lettland 2002

Repetitionerna i Tallinn hade inte gjort det lättare att tippa någon vinnare. Startfältet var förvånansvärt jämnstarkt (eller jämntjockt, om man så vill) och inga framträdanden stod ut på riktigt. Inte ens de stora förhandsfavoriterna kändes längre givna.

Någonstans i mitten av veckan slog det mig att Lettland - som sjöng näst sist av tjugofyra bidrag - var de enda som utnyttjade hela scenen och som dessutom hade en ambitiös scenshow. Om det ser bra ut i rutan kan nog Lettland komma mycket högre än någon räknat med, tänkte jag.

Marija Naumova hörde till Lettlands stora ryskspråkiga minoritet men var mångsidig och sjöng på flera olika språk. Hon hade kommit tvåa i de nationella finalerna såväl 2000 som 2001 innan hon till slut vann med den egenhändigt komponerade "I Wanna" (som kuriöst nog kallats "I Wonna" i den lettiska finalen).

Scenshowen där Marija - som nu kallade sig Marie N - kom in klädd i vit kostym för att så småningom förvandlas till en femme fatale i långklänning visade sig bära frukt. Europa gillade vad de såg så mycket att de struntade i att låten var i svagaste laget och till de flestas totala överraskning stod Lettland som vinnare, tolv poäng före Malta.

Vid vinnarreprisen, där man inte hunnit rigga upp klädtricket på nytt, syntes det tydligt hur svag vinnarlåten var och efter finalen blev den inte ens en hit i hemlandet.

Däremot hade Lettland och Marie N startat en trend i ESC. Här föddes det moderna och ambitiösa shownumret som i kombination med starkare låtar skulle visa sig svårslaget. Samtliga vinnare mellan 2003 och 2009 hade alla anslående visuella uttryck.

Dessutom startade Marie N ännu en trend: hon var den första kvinnliga ESC-vinnaren som skrivit musiken till sitt eget bidrag. Såväl 2003 som 2004 vanns tävlingen av kvinnliga artister som också skrivit sina egna låtar.

Marija Naumova fick äran att vara programledare för finalen i Riga året efter, och i sällskap med Renārs Kaupers från BrainStorm (Lettland 2000) gjorde hon ett bra jobb. Karriären fortsatte med framgång fram till 2012, då Marija tryckte på paus och la sången på is för att fokusera mer på sin familj.Marie N / I Wanna (Lettland 2002)
1:a av 24 bidrag i Tallinn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar