12 oktober 2017

Waterline / Irland 2012

Trots att de redan räknats ut som föredettingar hade Jedward - enäggstvillingarna John och Edward Grimes - lyckats riktigt bra i Düsseldorf 2011. De hade kasserat in Irlands bästa placering på elva år och skaffat sig en imponerande stor skara fans runt omkring Europa. Nu hade de bestämt sig för att vinna en gång till.

Man kan tycka att irländska RTÉ borde ha glatt sig åt chansen att få visa upp sina nya stjärnor ännu en gång, men tvillingarna fick ingen gräddfil på något sätt. Istället anordnades ännu en trist nationell final i samma tråkiga studio som vanligt, och Jedward fick lov att ställa upp precis som vem som helst.

Dessutom hade man bestämt att samtliga deltagare i den nationella finalen skulle coachas av en mer etablerad stjärna. Jedwards coach blev ingen mindre än den tidigare vinnaren Linda Martin (Irland 1984 och 1992) som genast satte igång att ge sina adepter en mer vuxen framtoning. John och Edward hade ju hunnit fylla tjugo, så kanske var det dags att växa upp en aning?

Att försöka plocka bort tvillingarnas energi, sprallighet och knasighet känns ändå som en underlig väg att gå. Det var ju exakt dessa egenskaper som vunnit publikens hjärtan året innan. Dessutom övertalade Linda pojkarna att ställa upp med just "Waterline" - en rätt slätstruken låt som ursprungligen skrivits för - och ratats av - Eric Saade (Sverige 2011).

Av alla förändringar var den kanske mest omskakande att bröderna i Baku övergav sina välkända höga frisyrer för ordentligt nedkammade varianter istället. Ett lugnare Jedward med en snällare låt hade inte alls samma genomslagskraft och även om syskonen Grimes tog sig till final än en gång fick de en betydligt mer blygsam placering.

Jedwards nya album "Young Love" rusade upp i topp på den irländska försäljningslistan och sålde snart guld, men underligt nog valde Universal att inte marknadsföra skivan alls utanför Irland. När brödernas kontrakt gick ut i januari 2013 valde skivbolaget att inte förnya det.

John och Edward har fortsatt att vara högst närvarande inom irländsk underhållning och har släppt ett antal singlar de senaste åren, men det fjärde album de sagt sig jobba på under många år har låtit vänta på sig.Jedward / Waterline (Irland 2012)
19:e plats av 26 bidrag (final) i Baku

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar