23 oktober 2017

Sag ihr, ich lass sie grüßen / Österrike 1965

Sjätteplatsen i Köpenhamn 1964 och den massiva internationella framgång hans bidrag haft efter tävlingen hade öppnat en mängd dörrar för Udo Jürgens. Nu blev han än mer efterfrågad som artist och fick skriva låtar för riktigt stora namn, inte minst Frank Sinatra. Att delta framgångsrikt i ESC hade varit ett riktigt lyckodrag.

Gissningsvis var han inte hemskt svårövertalad då ORF ville se honom representera Österrike på nytt och han styrde kosan mot Neapel med en ny bombastisk sång som var mer chanson än typisk tysk schlager.

Texten följde en känd och flitigt använd formula om den försmådda älskaren som ber någon hälsa till sin gamla kärlek utan att avslöja hur mycket det krossade hjärtat ännu värker.

Möjligen att Udo Jürgens var så upptagen av sina tidigare framgångar att han inte riktigt satsade så hårt som han borde. Han tog inte ens med sig en egen dirigent utan använde sig av orkesterns egen maestro Gianni Ferrio.

När Europas röster hade räknats ihop på tavlan hade Udo visserligen förbättrat sitt personbästa och tagit Österrikes dittills bästa placering, men skivan blev inte samma stora framgång utanför den tyska kultursfären.

Året innan hade Udo legat etta i Frankrike med sitt bidrag, nu spelade han inte ens in en fransk version. Stjärna Sacha Distel gjorde en egen version som inte blev någon större framgång.

I backspegeln något av ett mellanår för Udo Jürgens men redan året efter skulle han vara tillbaka för ett tredje och sista försök som artist.Udo Jürgens / Sag ihr, ich lass sie grüßen (Österrike 1965)
4:e plats av 18 bidrag i Neapel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar