22 oktober 2017

Musik klingt in die Welt hinaus / Schweiz 1990

Schweiz bidrag till Zagreb stod ut ordentligt i startfältet. Att tävla med en sjungande violinist var ett nytt och spännande grepp som aldrig testats tidigare. Sångsolister hade spelat gitarr eller klaviatur eller munspel men aldrig fiol.

Egon Egemann - artistnamn för Egon Lackner - var egentligen österrikare och hade utbildat sig vid konservatoriet i Graz innan han gått med i schlagerorkestern Die Paldauer som han gav ut en skiva med. Han tillbringade en kortare tid vid Berklee College of Music i Boston innan han flyttade till Schweiz och slog ned sina bopålar där.

Konkurrensen i den schweiziska finalen hade inte varit särskilt svår - det är inte så ofta den har varit det i just de schweiziska finalerna, ärligt talat - och den enda låten som bjöd någorlunda motstånd var en skrikig duett framförd av Sylvie Mèstres som skulle tävla för Frankrike 1999 under pseudonymen Nayah.

"Musik klingt in die Welt hinaus" handlade om förälskelse på hög nivå mellan en musikant och hans fiol och hur den ljuva musiken sprids över hela världen. Högst troligtvis hade Egon själv skrivit låten men då de schweiziska reglerna krävde medborgarskap av sina upphovsmän angavs hans fru Cornelia Lackner som låtskrivare. En annan som gjorde anspråk på att ha skrivit det hela var en jugoslavisk kompositör som under repetitionsveckan i Zagreb lämnade in protest utan större resultat.

Egon sjöng inte så avslappnat när det väl gällde och låten gjorde ett blandat intryck på jurygrupperna: elva länder gav noll medan Grekland och Danmark smällde i med varsin tolvpoängare. Till slut blev det en plats mitt i resultatet.

Egon har sökt sig vidare i musiken och har jobbat på så olika projekt som Two Generations och Mad Manoush, det senare rätt framgångsrikt och vars skivor givits ut på ett stort bolag. Sedan har han också gett ut mer udda alster som den Rednex-inspirerade "Lederhosen Joe".

1998 spelade han fiol bakom Gunvor Guggisberg vid ESC i Birmingham.

Idén med sjungande violinister skulle visa sig värd att vidareutveckla och nitton år senare skulle Alexander Rybak ta en riktig jordskredsseger med samma koncept.Egon Egemann / Musik klingt in die Welt hinaus (Schweiz 1990)
11:e plats av 22 bidrag i Zagreb

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar