19 oktober 2017

Door de wind / Belgien 1989

Baccarabeker var en stor happening inom flamländsk underhållning - en popfestival där inhemska talanger gjorde upp om det stora priset. 1988 tävlade en låt som publiken skulle ta till sina hjärtan ordentligt: "Verlangen" var motsatsen till en kärleksduett - sången där man erkänner att det hela bara var begär och en stunds verklighetsflykt och rakt inte någon kärlek.

Duetten framfördes av Ingeborg Sergeant och Koen Wauters från den än så länge ganska okända popgruppen Clouseau. Juryn gillade vad den såg och Ingeborg fick specialpris för bästa personlighet. Singeln innehöll låten i två versioner: en där Ingeborg sjöng huvuddelen och en där Koen tagit hennes roll. Det riviga originalframträdandet kan man se här.

Ingeborg hade studerat musik och skådespeleri och förälskat sig i den nederländske musikern Stef Bos, som skrev låtar till henne. Även om kärleken ganska snabbt tog slut fortsatte samarbetet dem emellan. De båda kvalade in till den belgiska melodifestivalen 1989 med "Door de wind", där Stef Bos agerade bakgrundssångare till Ingeborg.

Lustigt nog fick Ingeborg nu tävla mot Clouseau och de båda slogs om segern in i det sista. "Anne" blev det stora genombrottet för Clouseau och början på en magnifik karriär, men Ingeborg fick åka till Lausanne. Där var hennes låt kanske lite för snäll för att utmärka sig och hamnade långt bak i listan till slut.

Ingeborg förblev populär och jobbade några år till med Stef Bos. Bland annat släppte de den söta "Zomer" och inte minst den egenhändigt skrivna "Als dat gebeurt" - Ingeborgs största hit på de lokala listorna.

Snart nog ledde den där prisbelönta personligheten till en annan karriär och Ingeborg blev en populär programledare i tv under många år. Utanför rampljuset studerade hon meditation och yoga och fungerar sedan några år tillbaka som mental coach för nyhetsuppläsarna på flamländsk tv.

Stef Bos slog snart igenom på eget håll och fick en stor hit med "Papa" 1991. Han har släppt ett stort antal skivor och bor idag i Kapstaden med sin sydafrikanska fru.


Ingeborg / Door de wind (Belgien 1989)

19:e plats av 22 bidrag i Lausanne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar