7 oktober 2017

Hallo hallo / Danmark 1990

Danmark hade hittat formen och samlat framstående placeringar på hög genom 1980-talet. Sedan 1984 hade man placerat sig bland de fem bästa alla gånger utom två och anordnat mycket populära nationella finaler. Man skulle gärna tro att Danmarks Radio hade stenkoll på vad man höll på med.

1990 skulle visa med all önskvärd att så inte helt var fallet. Att budgeten för Dansk Melodi Grand Prix helt synbart var kraftigt beskuren var i sig ingen anledning till oro, inte heller att den genomgående klassen på bidragen var relativt låg. Det hade varit lite upp och ned med båda sakerna genom åren utan att det påverkat den danska framgången särskilt mycket.

Någonstans mellan den danska och den internationella finalen blev arrangörerna osams med de vinnande kompositörerna. Torben Lendager, John Hatting (Danmark 1986) och Keld Heick (1979, 1981, 1984, 1985, 1988, 1989, 1993) valde att stanna hemma när den danska delegationen reste till Zagreb.

Istället lämnades den blott 17-åriga sångerskan Lonnie Devantier mer eller mindre ensam mellan repetitionerna i den kroatiska huvudstaden. Många år senare berättade hon hur hon tydde sig till de utsända danska journalisterna bara för att få sällskap, och hur de i sin tur såg henne som ett lätt byte och glatt publicerade det mesta hon berättat för dem.

Själva låten höll samma stil som de senaste årens danska bidrag, så till den milda grad att många började se igenom konceptet. Svenska tidningar skrev att danskarna var i fräckaste laget som skickade samma låt år efter år i hopp om att ingen skulle märka något.

I finalen sjöng unga Lonnie bra men gav ett något stelt intryck och resultatet blev klart godkänt om än något lägre än hennes landsmän vant sig vid.

Lonnie blev aldrig något stort namn som artist men har hållits kvar i branschen, främst som låtskrivare namnet Lonnie Kjer. 2006 deltog hon på nytt i den danska finalen som textförfattare till "Grib mig".Lonnie Devantier / Hallo Hallo (Danmark 1990)
8:e plats av 22 bidrag i Zagreb

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar