24 oktober 2017

Olé Olé / Israel 1985

Israel hade seglat upp som ett av de mest framgångsrika länderna i ESC: man hade vunnit två år i rad (1978 och 1979) och sedan kommit tvåa två år i rad (1982 och 1983). Man hade hittat ett recept som verkligen funkade men istället hade man otur med de tävlingsdatum som valdes ut.

1980 fick man dra sig ur tävlingen efter att arrangerade NOS valt att lägga tävlingen på samma dag då Israel minns sina stupade i krig. Det är enda gången i tävlingens historia som fjolårets vinnarland inte återfunnits i startfältet. 1984 var det klippt igen - minnesdagen följer den judiska kalendern och ligger därför på ett nytt datum varje år - och Israel fick än en gång stanna hemma.

Det har hävdats att IBA redan valt ut "Balalaika" med Ilanit (Israel 1973 och 1977) som sitt bidrag till Luxemburg innan man drog sig ur, men enligt låtskrivaren Kobi Oshrat stämmer inte det.

"Balalaika" hade skrivits på uppdrag av det israeliska kulturministeriet som en hälsning till de många judarna i Sovjetunionen. Faktum är att sången skickades in och valdes ut till Kdam Erovizion 1985 innan Ilanit själv drog tillbaka den. Enligt Kobi Oshrat tyckte Ilanit att texten var för politisk för ESC och flera källor antyder att sångerskan inte var särskilt intresserad av att tävla en tredje gång heller.

Kobi Oshrat vann ändå tillsammans med en tidigare vinnare. Izhar Cohen hade blivit otroligt populär och älskad efter att ha vunnit i Paris 1978 men hade själv drabbats av ett nervöst sammanbrott till följd av alla krav och förväntningar. Nu var han redo att pröva på nytt och lät journalisterna i Göteborg förstå att han var rätt säker på att plocka hem en andra seger.

"Olé Olé" - titeln är inte ett utrop på spanska utan hebreiska för "Uppåt, uppåt" - var ett kraftfullt paket och framfördes nog så energiskt av Izhar och hans bakgrundsgrupp, som inte var samma gäng som 1978. Bland dem kunde man notera Haim Cohen (i gult), som några år senare skulle bli stor stjärna i Israel under namnet Adam, samt den blonda Tali Sinai.

Tali Sinai hade stora problem under finalframträdandet. Under den första refrängen sjöng hon hjärtskärande falskt innan hennes mikrofon lossnade från sin plats och började leva sitt eget liv genom hela sången. Idag är Tali Sinai mest känd från den israeliska versionen av "Hollywoodfruar" och är en framgångsrik karriärkvinna inom flera områden.

Någon ny seger blev det inte och med tiden stannade Izhar Cohens karriär av mer och mer. Idag sjunger han mest som en bisyssla och ägnar sin mesta tid åt att designa smycken som han säljer i en egen butik i Tel Aviv.Izhar Cohen / Olé Olé (Israel 1985)
5:e plats av 19 bidrag i Göteborg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar