23 maj 2016

Jestem / Polen 2011

Intresset för Eurovision Song Contest låg verkligen inte på topp i Polen. Efter att semifinalerna införts hade man bara varit i final två gånger. Knappast något värdigt facit för en stor och betydelsefull musikmarknad som tidigare stått ständig värd för den östeuropeiska schlagerfestivalen i Sopot och som efter murens fall blev det första ex-socialistiska land att få sin egen nationella version av MTV.

Den nationella finalen lockade knappast till sig de största namnen och även om Magdalena Tul knappast var okänd var hon ingen riktig stjärna heller. Hon hade tidigare försökt sig på en popkarriär under namnet Lady Tulla och spelat stora roller i flera olika musikaler.

Efter den polska finalen samarbetade hon med finske Osmo Ikonen och tillsammans skrev de en ny version på engelska - "First Class Ticket To Heaven" - där de stuvat om en hel del i melodin. Vad som hände sedan är höjt i dunkel, men när förhandsvideon skickades ut till de europeiska tv-bolagen hade Ikonen strukits som upphovsman och den polska originaltexten var tillbaka.

I Düsseldorf ville Magdalena så gärna visa upp alla tänkbara facetter av sin kraftfulla röst att det som från början varit en lättfångad liten poplåt reducerades till en riktigt gapig skrikfest. Knappast hjälptes bidraget heller av det teknikfel som fick ljudet att låta underligt i flera låtar i början av sändningen, men att komma allra sist i semifinalen var verkligen ett onödigt hårt öde.

Polsk tv fick nog och kastade in handduken, officiellt för att man 2012 skulle arrangera fotbolls-EM tillsammans med Ukraina och inte hade råd med två stora evenemang samma år. Man kan aldrig veta helt säkert, men nog låter det som ett riktigt svepskäl.

Magdalena Tul lät sig inte nedslås. Året efter skickade hon in en låt till den schweiziska finalen (utan att komma med), och 2013 dök hon upp som tävlande i polska The Voice. När Polen gjorde comeback i Eurovision Song Contest 2014 satt hon med i den polska juryn.Magdalena Tul / Jestem (Polen 2011)
19:e plats av 19 bidrag (semifinal) i Düsseldorf

1 kommentar:

  1. Gillade faktiskt denna så besviken att den hamnade i botten :(
    Dan G.

    SvaraRadera