27 maj 2016

Midnight Gold / Georgien 2016

Man kan säga väldigt många saker om Georgiens bidrag till ESC, men fega är de då rakt inte. Inte överdrivet mainstream heller. Det är inte som att de anstränger sig till utmattningens gräns för att passa in och leverera det alla förväntar sig.

När man avslöjade att Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz valt ut internt att representera landet utlyste man samtidigt en tävling där vem som helst fick skicka in bidrag till gruppen. Man ville ha låtar med "melodisk struktur av indie- och alternativ rock med elektroniska beats, samplingar, samt klubborienterad dansmusik av post-disco-karaktär". Inte precis den vanliga gamla schlagern, med andra ord.

Vinnarlåten skickades på remiss till svenske Thomas G:son, men de som väntat sig att han ordnat ett mer typiskt eurovisionssound bedrog sig. Istället förvandlades den sista minuten till psykedeliskt rockinferno av ett slag ESC-publiken sällan skådat. En kalejdoskopisk effekt tillagd i bildarbetet bidrog ytterligare till att få det att gå runt i huvudet på en och annan tittare.

Glädjande nog gick schlagerfestivalens gökunge hem tillräckligt väl för att ta sig till final, även om placeringen där blev ganska låg visade de unga georgiska manliga lolitorna att de finns plats för alla sorters musik i tävlingen.Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz / Midnight Gold (Georgien 2016)
20:e plats av 26 bidrag (final) i Stockholm

1 kommentar:

  1. Älskar den här!!! Som kuriosa, Christer Björkman var med i juryn som valde ut vilken av låtarna som de skulle tävla med. Han förordade en helt annan (mycket sämre). I ärlighetens namn så var det nog ingen av alternativen som tilltalade honom. Men uj vad bra den är. Ligger 2:a på min lista över bästa ESC-låtar genom alla tider.

    SvaraRadera