11 maj 2016

Flieger / Västtyskland 1989

Det hjälper verkligen inte alltid att vara storfavorit - man kan lätt åka bort sig i konkurrensen ändå. I Lausanne 1989 såg allting ut att vara klappat och klart för att Nino de Angelo skulle vinna i stor stil. Han hade slagit igenom sex år tidigare med "Jenseits von Eden" som egentligen bara var en cover men som parkerade överst på den västtyska topplistan.

Det italienska temperamentet i kombination med en sällan skådad sammetsblick gjorde honom till ett efterfrågat namn i ett par år innan karriären så småningom saktade in. Nu behövdes en nystart som exempelvis ett deltagande i ESC kunde ge.

Efter att hitmaskinen Modern Talking gått skilda vägar 1987 satsade Dieter Bohlen främst på att producera och skriva låtar till andra artister. Han skrev en smäktande liten popkaramell om högt flygande kärlek som kraschlandat utan fallskärm och med den vann Nino de Angelo en klar seger i den västtyska finalen.

Trots att det fanns fler förhandsfavoriter i startfältet verkade de flesta tro att Västtyskland hade sin andra seger som i en liten ask men i röstningen gick det för förhandsfavoriten som för de älskande i sångtexten. "Flieger" landade på näsan långt ner i resultatlistan.

Dieter Bohlen hade fräckt nog skrivit även Österrikes låt som klarade sig betydligt bättre i tävlingen. Kanske åt de båda låtarna upp varandras poäng men det är ändå svårt att förstå varför juryn var så snål mot det tyska bidraget.

Nino de Angelo sjunger fortfarande men återfick aldrig sin forna stjärnstatus. 2005 skapade han stora rubriker då han försatte sig själv i personlig konkurs och spelade året efter in en låt som handlade om de egna pengabesvären.

2002 ställde han upp en gång till i den tyska uttagningen en gång till men utan att vinna.Nino de Angelo / Flieger (Västtyskland 1989)
14:e plats av 22 bidrag i Lausanne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar