12 maj 2016

Soldiers of Love / Belgien 1987

"Enade vi stå, söndrade vi falla!" är en fin gammal slogan som närmast känns provocerande när den framförs av ett land som Belgien. Efter att för första gången sopat hem segern med unga Sandra Kim bestämde sig landets båda statliga tv-bolag - prydligt uppdelade efter språk - för att organisera Eurovision Song Contest tillsammans och visa världen att belgare minsann kan samarbeta.

Det visade sig ganska snabbt att det kunde belgare inte alls och när man inte ens kunde enas om vilken stad som skulle stå värd för tävlingen - flamländska BRT insisterade på Oostende - avslutades samarbetet ganska snabbt. RTBF arrangerade den stora galafinalen medan BRT valde ut det belgiska bidraget som i princip blev en utländsk gäst i sin egen hemstad.

Den inhemska pressen provocerades inte så mycket varken av det tomma slagordet i texten eller av den aningens övertydliga koreografin. Däremot ansåg flera bedömare att den vinnande artisten själv var lite pinsam. 

Liliane Keuninckx hade slagit igenom som tonåring på 1960-talet och lanserades hårt på den franska marknaden med viss framgång. Efter ett par tystare år var hon nu tillbaka i rampljuset - 38 år gammal - och flera tyckare verkade anse det obegripligt vad en så gammal artist hade på scenen att göra.

Liliane kämpade på väl och den slutliga elfteplatsen var betydligt bättre än vad de flamländska bidragen brukade mäkta med. Dessutom är låten ett bedårande barn av sin tid som bara blivit bättre med åren. 

Sedd i backspegeln visar den sig vara en verkligt välskriven och lättfångad schlager full av älskvärda tidsmarkörer. Den har även lånat fanfaren från Europes stora hit "The Final Countdown" och använder den till full effekt.

Liliane fortsatte framgångsrikt karriären, fick stora hits med coverversioner som "Ik wil alles met je doen" (Dusty Springfields "In Private") och "Lucifer" (Army of Lovers "Crucified") och fick 2015 ett Golden Lifetime Award för sina femtio år i musikbranschen. De som tycker att en kvinnlig artist är för gammal vid 38 års ålder kan helt enkelt gå och snyta sig.Liliane Saint-Pierre / Soldiers of Love (Belgien 1987)
11:e plats av 22 bidrag i Bryssel

2 kommentarer:

 1. Åh, minns denna som min favoritlåt det året. Blir fortfarande glad när jag hör den. Grymt roligt att få läsa bakgrunden till alla låtar! Är själv eurovisionsfantast, men har mer fokus på låtarna än på bakgrunden till dem, så mycket av det du skriver om är nyheter för mig, även om jag kan sjunga med i de flesta sånger, åtminstone från 80-talet och framåt ;)

  SvaraRadera
 2. Jag har ju undrat hur de belgiska TV-bolagen kunde samarbeta 1987.
  Svaret blev typiskt nog att det kunde de inte alls. :/
  Man kan ju undra varför valloner och flamländare ska bråka jämt.

  Låten är knappast en av mina favoriter, fast den är helt okej.
  Men jag älskar att showen hade seriefigurer som tema.
  Lotta Engberg fick stå framför Finn och Fiffi!

  SvaraRadera