8 augusti 2016

Bonjour bonjour / Schweiz 1969

Det var en högst rutinerad 18-åring som tog plats på scenen i Madrid för Schweiz räkning. Paola del Medico hade tävlat i ungefär alla talangjakter som fanns i hemlandet. Hon spelade piano, flöjt och gitarr och hade tagit lektioner i sång, dans och skådespeleri. Året innan hade hon släppt sin första singel och tävlat i en schlagertävling arrangerad av den östeuropeiska Intervisionen.

Schweizisk tv hade låtit sig imponeras av henne och för första gången valdes de ut sitt bidrag internt utan någon nationell final.

I Madrid stod själva tävlingen på näsan då inte mindre än fyra länder delade på segern. Paola tävlade med den äran och blev kvällens bäst placerade icke-vinnare. Efter ett par svagare år tog Schweiz emot det resultatet med glädje och Paola etablerade sig som ett av sitt lands mest populära sångerskor.

Senare samma år kom hon tvåa i Deutsche Schlagerwettbewerb med "Stille Wasser die sind tief" och påbörjade parallellt en minst lika framgångsrik karriär på den tyska marknaden. Idag är hon alla tiders bäst säljande schweiziska artist i Tyskland. Inte minst har hennes version av Roy Orbisons "Blue Bayou" status av klassiker idag.

Paola nöjde sig inte med att bara sjunga utan gav sig med åren också in på en mycket framgångsrik karriär som programledare i tv, men först skulle hon representera Schweiz i ESC en gång till 1980.Paola del Medico / Bonjour bonjour (Schweiz 1969)
5:e plats av 16 bidrag i Madrid

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar