30 augusti 2016

What's Another Year / Irland 1980

Trots att man hade den stora fördelen att få sjunga på engelska i en internationell sångtävling hade Irland gjort förvånansvärt lite väsen av sig i Eurovision Song Contest. De flesta år skickade man trevliga men oförargliga bidrag som för det mesta landade någonstans mellan femte och tionde plats utan att ta sikte på förstaplatsen. Få trodde att det skulle gå bättre än så 1980 heller.

Nog för att man hade turen att ha den enda riktigt långsamma och melankoliska balladen i hela startfältet, och de flesta erkände nog att sångaren Johnny Logan hade något speciellt.

Seán Patrick Michael Sherrard föddes av irländska föräldrar i Australien och hade musikaliskt påbrå från sin far - operasångaren Patrick O'Hagan som sjungit för inte färre än tre amerikanska presidenter. Unge Seán tröttnade tidigt på skolan och blev lärling hos en elektriker medan han sysslade med musik på deltid. 1977 fick han en roll i en irländsk musikal och två år senare deltog han för första gången i den nationella ESC-uttagningen under sitt artistnamn Johnny Logan.

Låtskrivaren Shay Healy hade skrivit en sång om hur hans egen far kämpade med att komma över sin sorg efter hustruns död. När den ursprungliga artisten hoppade av fick Johnny Logan chansen att med kort varsel ta över.

I den nationella finalen vann Johnny Logan en jordskredsseger men i Haag var det öppet ända in i det sista. Belgien som sist röstande land avgjorde till Irlands fördel. Journalisterna på plats tappade hakan - i deras interna vadslagning hade ingen tippat Irland - men låten blev snabbt en stor hit och Johnny Logan tippades vara en stor internationell popstjärna i vardande.

Av det blev det ingenting. I sin glädje över att få chansen hade Johnny Logan satt sitt namn på ett par kontrakt för mycket och stod plötsligt med flera managers och två skivbolag på halsen. Tvisten slutade i rätten och när röken skingrats och dammet lagt sig hade det heta stjärnskottet redan svalnat och det skulle ta många år innan karriären hämtade sig på nytt.

Shay Healy fortsatte att skriva låtar - även om ingen blev lika framgångsrik som vinnarlåten - och var i många år en uppskattad mångsysslare och omnipresens som också skrev musikaler och var programledare i tv. 2004 diagnosticerades han med Parkinsons sjukdom och höll därefter en lägre profil utan att någonsin lämna offentligheten helt. 

Den 10 april 2021 meddelade tv-bolaget RTÉ att Shay Healy avlidit, 78 år gammal.

Uppdaterad 10 april 2021Johnny Logan / What's Another Year (Irland 1980)
1:a plats av 19 bidrag i Haag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar