6 augusti 2016

Spiral / Norge 1964

I tolv år hade Arne Bendiksen varit med i Norges bästa vokalgrupp The Monn Keys och bildat skivbolag tillsammans med bandkollegan Egil Monn-Iversen. Nu var det kanske dags att dra vidare och göra något annat än att sjunga. Mest av allt ville Arne Bendiksen skriva schlager åt andra.

Till Norsk Melodi Grand Prix 1964 skickade han in ett par bidrag och hoppades på det bästa. Hemlighetsmakeriet runt vem som valts ut eller inte var stort, och när NRK hörde av sig var det för att fråga om Bendiksen kunde tänka sig att sjunga en av de utvalda låtarna. Det kunde han absolut tänka sig. Först på plats i studion fick Arne Bendiksen reda på att två av hans låtar passerat nålsögat och fanns bland de fem utvalda och att låtskrivaren Arne skulle tävla mot artisten.

Den gode Bendiksen var ganska säker på att knipa segern då NRK precis som han hoppats hade valt ut den 17-åriga superstjärnan Wenche Myhre som artist för hans snudd på chockerande samtida poplåt "La meg være ung", som hade både ungdomligt driv och en riktigt lättfångad refräng.

Glädjen blev kort. För att understryka att det var melodierna som tävlade skulle varje bidrag framföras två gånger - en gång med stor orkester, en gång med liten orkester - av olika artister. Den första gången juryn fick höra "La meg være ung" framfördes den av Odd Børre i en så underlig version att Bendiksen knappt kände igen sin egen låt. Juryn tvekade och röstade istället fram den högst traditionella storbandslåten "Spiral" - med Arne Bendiksen som sångare - som vinnare istället.

Kort därefter slog Wenche igenom med dunder och brak på den tyska marknaden och det grämer än idag en och annan att Norge möjligen missade chansen till en riktigt framskjuten placering i Köpenhamn. Men då ska man minnas att Nederländerna samma år satsade på en ungdomlig poplåt utan större framgång. Tiden var kanske inte riktigt mogen än.

Arne Bendiksen lyckades slå sig in på den övre halvan av resultatet med "Spiral" och var nöjd med det. De kommande tio åren skulle han komma att sätta en stark prägel på de norska melodifestivalerna. Vad Wenche beträffar fick hon senare chansen att tävla i ESC för Västtyskland 1968.Arne Bendiksen / Spiral (Norge 1964)
8:e plats av 16 bidrag i Köpenhamn

1 kommentar:

  1. I "And the Conductor is" sier opphavsmann Sigurd Jansen at de egentlig hadde Per Asplin i tankene når de skrev låta. Det sies ikke noe mer om hvorfor han ikke stilte opp, men Arne Bendiksen hadde stor suksess i Danmark på denne tiden, og jobbet der i lengre perioder, så kanskje man så han som en større poengsanker. men er enig med Sigurd Jansen i at per Asplin nok hadde større sangkapsitet enn Bendiksen, og kanskje ville løftet låte et par hakk til på resultatlisten.

    SvaraRadera