22 augusti 2016

Aprite le finestre / Italien 1956

En fungerande schlagerfestival kan vara så mycket mer än ett program där man sjunger ett par sånger och sedan röstar fram en vinnare. Eurovision Song Contest är utan jämförelse det viktigaste programmet i den europeiska tv-historien. Inget annat program har betytt lika mycket för hur européerna ser på varandra. Inget annat program har på samma sätt fått människor att känna sig lite närmre varandra. Vikten av det kan knappast överskattas i efterkrigstidens Europa.

Detsamma kan med fog hävdas för den italienska Sanremofestivalen, som ESC till stor del modellerades efter då EBU startade sin egen sångtävling 1956.

Sångtävlingen i Sanremo hade startats av den italienska radion Rai, delvis i syfte att samla nationen runt något trevligt och underhållande. Italien var fortfarande ett relativt nytt land som enats först 1861 och som infört ett demokratiskt statsskick så sent som 1948, tre år innan Sanremo startade. Enandet av Italien var dessutom till stor del en skrivbordsprodukt. Skillnaderna mellan de olika delarna av landet var enorma och invånarna kände inte nödvändigtvis någon större samhörighet sinsemellan.

Tävlingens officiella namn "Den italienska sångens festival" underströk ambitionen och redan från första början var tillställningen en succé. 1955 sändes tävlingen för första gången i televisionen och det var förmodligen den lyckade övergången som övertygade EBU om lämpligheten med att tävla i musik.

Till den första ESC-finalen - som fortfarande inte var tänkt att vara något annat än en engångsföreteelse - beslöt sig Rai för att inte gå över ån efter vatten och skickade helt enkelt sina två bäst placerade låtar från 1956 års Sanremofestival att tävla i Lugano. Vid ESC 1956 tävlade samtliga deltagarländer med två bidrag var.

Den unga Franca Raimondi hade vunnit en uppmärksammad radiosänd sångtävling året innan och vann kanske Sanremo till viss del som en följd av det. Hur det gick för henne i Lugano vet vi inte säkert då endast vinnaren avslöjades och jurymedlemmarnas interna omröstning inte bevarades.

Hemma i Italien blev hennes glada låt om att öppna fönstren och släppa in kärleken populär men själv blev hon aldrig någon stor stjärna, kanske mest för att hennes kvittrande sångstil var lite gammaldags och inom bara några år skulle den kännas fullständigt föråldrad. Franca Raimondi fortsatte ändå att uppträda och sjunga i mindre skala ända fram till sin död 1988.

2014 fick Franca Raimondi och hennes vinnarlåt en ny vår då inspelningen användes i en uppmärksammad reklamfilm för smycken.Franca Raimondi / Aprite le finestre (Italien 1956)
Oplacerad av 14 bidrag i Lugano

1 kommentar:

  1. Fakta: den här låten är min ringsignal.

    På riktigt alltså.

    SvaraRadera