10 augusti 2016

To nie ja! / Polen 1994

Jag hade en positiv känsla då Polen gav sig in i Eurovision Song Contest. En känsla av att det här var ett land som, om de spelade sina kort rätt, skulle kunna ställa till med både det ena och det andra.

Under min barndom hade jag ofta lyssnat på utländsk radio som man relativt lätt fick in på vilken apparat som helst. Polen och Östtyskland hörde till de stationer som var lättast att höra och båda hade ofta bra musik. Sedan brukade svensk tv visa sammandrag från den årliga östeuropeiska melodifestivalen i Sopot såväl som Östersjöfestivalen från Karlshamn där de polska deltagarna för det mesta brukade visa framfötterna.

Ändå överträffade den polska debuten alla mina högt ställda förväntningar. Trots att versionen som användes i förhandsvideon bara var en demo pinglade det till i magtrakten då Edyta Górniak klämde i med sina högsta sluttoner. Det här var hennes första riktiga chans i det riktigt stora sammanhangen och den tänkte hon helt klart utnyttja till fullo.

I Dublin ställde Edyta till med skandal. Under den sista repetitionen, den som jurygrupperna fick se och höra, bytte hon plötsligt språk och sjöng halva sin låt på engelska. Flera andra länders delegationer såg rött och krävde diskning, men polackerna fick stå kvar i startlistan.

Kanske berodde det på regelbrottet eller inte men under röstningen fullkomligen öste jurygrupperna poäng över Edyta och hennes låt. När röstningen var slut hamnade Polen på silverplats - den dittills bästa placeringen något lands första bidrag fått. Den framgången skulle det visa sig svårt för de polska bidragen att matcha.

Frågan är vad som skulle hänt om Polen skickat med ett par inhemska körsångerskor som kunde lagt in lite mer känsla mot slutet istället för att hyra in ett par irländskor på plats? Skulle man ha kunnat utmana den irländska segern på allvar i så fall?

Edyta Górniak fick ett helt makalöst genombrott i hemlandet. Hennes debutskiva sålde i en halv miljon exemplar och priserna regnade över henne vid alla nationella musikgalor. Ett par försök att erövra den internationella marknaden - "When You Come Back To Me" lanserades med buller och bång över hela Europa 1997 - var mindre framgångsrika men än idag (2016) hör Edyta till Polens absolut mest älskade sångerskor.

2016 gjorde hon ett nytt försök att representera Polen i ESC men kom "bara" på tredje plats i den nationella ligan med "Grateful".Edyta Górniak / To nie ja! (Polen 1994)
2:a plats av 25 bidrag i Dublin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar