12 augusti 2016

Augustin / Sverige 1959

Redan innan den svenska finalen var avgjord hade SRT (Sveriges Radio Television) bestämt att Brita Borg och ingen annan skulle sjunga vinnarlåten vid den internationella finalen i Cannes. Riktigt hur - och varför - det beslutet fattades får vi högst troligen aldrig veta.

SRT hävdade att man var tvungen att anmäla sin artist i väldigt god tid, men de flesta andra deltagarländerna hade nationella finaler där vinnaren sedan skickades. Kanske man bara missförstått någon regelparagraf? Svensk tv var väldigt mycket kusinen från landet, man var mycket måna om att inte göra bort sig i de världsvana européernas ögon.

Kanske litade man inte riktigt på de svenska artisterna. Flera av deltagarna i den svenska finalen var trevliga och duktiga på ett hemvävt vis, men skulle de klara sig nere på kontinenten? Svenska tidningar gjorde gärna ett stort nummer så fort någon svensk stack näsan utanför landets gränser och ändå kändes för hemvävd och för svensk.

Gissningsvis var SRT ganska nöjda med sitt beslut när vinnaren stod klar. Unga Siw Malmkvist var relativt ny och oprövad. Pigg och charmig men kanske inte den slipade diamant utlandet skulle kräva. Brita Borg var ett mycket bättre val.

Vad man missar då är att det var kombinationen av "Augustin" och Siw Malmkvists temperament som gått hem. I Cannes var Brita Borg både elegant och övertygande, men låten blev aldrig riktigt hennes. Jag undrar vad hon kunde ställt till med om hon fått en stark låt som passat henne bättre.

Knappast hade Siw lyckats hemskt mycket bättre - slagdängan ifråga var nog på tok för lokalt skandinavisk för att slå knock på fransoser och italienare - men skivan blev en storsäljare och Siws riktigt stora genombrott.

Bara några år senare skulle Siw ta den tyska marknaden med storm och bli den första svenska artisten någonsin på hitlistorna i USA, apropå det där med internationell potential. Två gånger skulle hon få tävla i ESC: för Sverige 1960 i London och för Västtyskland 1969 i Madrid.

Brita Borgs karriär tog heller ingen skada av nederlaget i Cannes - frågan är hur många som ens minns att hon var där? - och var en älskad och efterfrågad revyprimadonna långt efter att schlagerkarriären gått i stå. 1969 hade hon sin sista riktigt stora hit då Björn och Benny skrev "Ljuva sextiotal" åt henne. Brita Borg avled 2010.Brita Borg / Augustin (Sverige 1959)
Delad 9:e plats av 11 bidrag i Cannes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar