2 augusti 2016

Heute Abend woll'n wir tanzen geh'n / Västtyskland 1959

Världens vackraste kvinnor kallades de under många år, de tyska enäggstvillingarna Alice och Ellen Kessler som sjöng, dansade, skådespelade och charmade hela världen. Redan som mycket unga sattes de i balettskola och som sextonåringar flydde de det allt mer tillslutna DDR och började en karriär i väst.

Tre år senare fick systrarna jobb på anrika Lido i Paris där de gjorde stor succé och beslöt där att ändra sitt namn Kaessler till det internationellt mer gångbara och lättstavade Kessler istället. I takt med att de efterfrågades alltmer utomlands vaknade också den tyska skivindustrin och ville spela in hitlåtar med tvillingarna.

Då ESC 1959 skulle hållas i Frankrike för första gången utsåg västtysk tv Alice och Ellen till sina representanter utan någon nationell final, säkert med tanke på systrarnas popularitet i Paris. Systrarna var unga men väl medvetna om vad de ville och inte ville och den första låten de erbjöds tackade de bestämt nej till.

Systrarna äntrade scenen i Cannes med bravur - de glittrade och dansade och sjöng en sång som var förvånansvärt rakt på sak för sin tid. Flickorna lockar och pockar på en gosse som borde ta sig i kragen och bjuda ut dem på dans och möjligen på något mer än så innan kvällen är slut. Detta i en tid då kvinnor förväntades vara blyga små blomster som helst skulle vänta i tystnad på sin tur. Tvillingarna Kessler skrämde säkert slag på en man eller två med sin blotta uppenbarelse.

Poängen strömmade inte direkt in och skivinspelningen verkar aldrig ha getts ut på den västtyska marknaden då det begav sig, även om den finns med på en EP systrarna släppte i Danmark.

Hemma i Västtyskland sjöng systrarna ofta i trio med snyggingen Peter Kraus som var stor tonårsidol och dessutom under en tid svenska Lill-Babs pojkvän. Efter några år gav tvillingarna Kessler upp den tyska sångkarriären och fokuserade sin mesta tid på Italien där de bosatte sig och fortsatte att spela in skivor ända fram till 1980-talet.

Som 40-åringar poserade systrarna på lättklädda bilder i italienska Playboy vars upplaga sålde slut i rekordfart. Tjugo år senare publicerade de sin gemensamma självbiografi "Eins und eins ist eins" (Ett plus ett är lika med ett).Alice & Ellen Kessler / Heute Abend woll'n wir tanzen geh'n (Västtyskland 1959)
8:e plats av 11 bidrag i Cannes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar