16 augusti 2016

If My World Stopped Turning / Irland 2004

När spanjorerna hade uppfunnit Operación Triunfo och gjort dokusåpa av sin nationella uttagning två år tidigare hade de väckt en idé som många andra tv-bolag tog emot med öppna armar. Nu skulle alla genomföra olika sorters talangjakter där fokuset låg på att tittarna skulle lära känna kandidaterna ordentligt och där själva tävlingslåtarna kom in i ett sent skede.

Den irländska versionen hette "You're A Star" och hade blivit mycket populär hemma på den gröna ön, även om slutresultatet i Riga blivit lite halvdant. I den andra omgången lät irländarna sig charmas av den tidigare kickboxaren Chris Doran som visserligen hade utstrålning som en planka men som fått en låt signerad den nyligen avhoppade Westlife-medlemmen Brian McFadden, i full färd med att starta den egna solokarriären.

Om McFadden var ute efter att utmärka sig som låtskrivare undrar man om självförtroendet var för stort eller självkritiken för låg. En sömnigare dussinballad får man leta efter och i kombination med sångarens totala avsaknad av scenfärdigheter blev resultatet ett riktigt magplask. Irland var färdigt kvalificerade för final men fick bara sju poäng - samtliga från Storbritannien inklusive Nordirland. Chris Doran släppte ett par singlar till men försvann ganska snabbt från rampljuset.

Brian McFadden lyckades till en början ganska bra med solokarriären men intresset i Europa svalnade ganska snabbt. Bättre gick det i Australien - inte minst tack vare hans mycket omskrivna förhållande till sångerskan Delta Goodrem - åtminstone fram till att han uttalade sig homofobiskt i radio 2008 och släppte en låt om att spana på en stupfull tjej på krogen i väntan på att "lura med henne hem och ställa till lite skada".

Efter det har de musikaliska framgångarna sinat och McFadden har mer koncentrerat sig på en karriär som programledare i tv.Chris Doran / If My World Stopped Turning (Irland 2004)
23:e plats av 24 bidrag (final) i Istanbul

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar