24 augusti 2016

Mia krifi evesthisia / Grekland 1998

Det hade minst sagt gått lite galet för Grekland i Eurovision Song Contest under 1990-talet. Den grekiska tv:n ERT valde sina bidrag internt utan att publiken intresserade sig så hemskt mycket varken för låtarna eller tävlingen.

På initiativ av sångaren och showmannen Giorgos Marinos försökte man skapa ett större intresse genom att för första gången sedan 1991 anordna en tv-sänd uttagning för att vaska fram den bästa låten. Via hela åtta semifinaler - med tre låtar i varje - valde man fram ett slutligt startfält på åtta bidrag där publiken skulle få välja vinnare utan inblandning av några suspekta jurygrupper.

Bland de tävlande fanns Marianna Efstratiou (Grekland 1989 och 1996) - som inte lyckades ta sig till final trots att hon hade hela tre bidrag i semifinalerna - och Hara Constantinou som representerat Cypern året innan men som nu kom på allra sista plats.

Gruppen Thalassa - sångerskan Dionisia Karoki och gitarristen Yiannis Valvis - hade fått med två låtar i finalen och uppmanade helt fräckt publiken att bara rösta på den ena av deras låtar. Det väckte ont blod hos arrangörerna och när låten Thalassa drivit kampanj för vann hela finalen blev programledaren så arg att han först ska ha vägrat utropa vinnaren i tv.

Man kan inte med bästa vilja i världen påstå att det var åtta odödliga verk tittarna fått att välja mellan men slutresultatet är faktiskt inget mindre än obegripligt. Vinnarlåten var en blek ballad som i refrängen slog över i något slags blaskig radiorock. Undra på att programmakarna var upprörda.

Väl på plats i Birmingham var det istället Yiannis Valvis som var upprörd över nästan allting, så gott som hela tiden. Han var missnöjd med ljudet och kameraarbetet och hans humörsvängningar drog fram som hotfulla ovädersmoln under repetitionerna. Till slut fick BBC nog och återkallade hans ackreditering och sparkade ut honom ur arenan. Finalen fick han följa från sitt hotellrum, övervakad av säkerhetsvakter som skulle garantera att han inte försökte ta sig in i tävlingslokalen under sändning.

Nog så förväntat så gjorde Thalassa fiasko även i röstningen och skulle ha fått noll poäng om inte Cypern kommit in som en räddande ängel med en direkt löjeväckande tolvpoängare. Publiken buade och med all rätt.

Thalassa upplöstes omedelbart efter finalen, sörjda och saknade av ingen. Dionisia fortsatte sin karriär inom musiken som sånglärare och bakgrundssångerska medan Yannis Valvis jobbar som tekniker på en radiostation.

Grekland fick stå över finalen 1999 och skulle även hållas hemma från Stockholm 2000. Det skulle visa sig att en liten paus och funderare var precis vad man behövde för att hitta formen.Thalassa / Mia krifi evesthisia (Grekland 1998)
20:e plats av 25 bidrag i Birmingham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar